Header image

Activiteiten

Al onze industriële activiteiten zijn gebaseerd op de grootschalige verwerking van plantaardige grondstoffen, ook wel aangeduid als groene biomassa. Wij zijn georganiseerd in vijf groepen en enkele kleinere bedrijfsonderdelen:
  
  • Suiker Unie verwerkt bieten en produceert suiker en –specialiteiten
  • Aviko verwerkt aardappelen tot frites en diverse specialiteiten, zowel koelvers als diepvries
  • Sensus produceert inuline en oligofructose uit cichorei voor toepassing in gezonde voedingsmiddelen
  • SVZ bewerkt fruit en groenten tot concentraten en purees voor de voedingsmiddelenindustrie
  • Bij Duynie draait alles om het optimaal verwaarden van organische bijproducten uit de voedingsmiddelensector en dus ook van de Cosun bedrijven
  • Cosun Biobased Products is een startende onderneming die speciale ingrediënten voor non-food toepassingen op de markt brengt
  • Cosun Research & Development is het eigen kennis- en expertisecentrum waar kennis over procestechnologie en productontwikkeling wordt gebundeld en verder ontwikkeld. 
Optimaal benutten
Cosun’s ambitie is alle plantaardige grondstoffen optimaal te benutten. Het accent ligt historisch op voeding als primaire en hoogwaardige toepassing. Vrijwel al onze bedrijven leveren ook (neven)producten die worden benut in diervoeding of hun weg vinden naar non-food toepassingen. Denk maar aan natuurlijke voedingsvezels, zetmeeltoepassingen, natuurlijke   geur-, kleur- en smaakstoffen, herwinbare mineralen en meststoffen. Als alle bruikbare stoffen zijn gewonnen, worden de restanten steeds vaker vergist om er ‘groene’ energie mee op te wekken. Zelfs uit de waterzuivering wordt energie gewonnen en weer in de eigen productieprocessen gebruikt. Dat doen de Cosun bedrijven niet alleen, maar ook in samenwerking met andere partijen. Meer informatie over dit thema, zie biobased economy.
 
De aanpak om stapsgewijs waardevolle bestanddelen aan biomassa te onttrekken, wordt ook wel cascadering genoemd. De technologieën die we hierbij gebruiken, vallen onder de noemer bioraffinage. Er zijn overeenkomsten met de olieraffinage waaraan deze term is ontleend.
In Roosendaal beschikt Cosun over een eigen proeffabriek waarin bioraffinageprocessen worden toegepast en verder verfijnd, in samenwerking met de Cosun bedrijven en hun afnemers.
 
Bij de suikerfabriek in Dinteloord (West Brabant) wordt een bedrijventerrein – Nieuw Prinsenland – gerealiseerd dat in het teken staat van de agro & food sector en de biobased economy. Daarbij wordt gestreefd naar winstgevende symbiose en samenwerking: bedrijven doen hun voordeel met elkaars nabijheid, producten en reststromen, kennis en ervaring en alle combinaties hiervan. Ook bij de suikerfabriek Vierverlaten, vlakbij de stad Groningen, wordt geïnvesteerd in dergelijke ontwikkelingen.