Header image

Verbeterde blancheermethode

Aviko blancheert geschilde en gesneden aardappelen tijdens het productieproces. Dat is nodig om de suikers uit de aardappel te laten vloeien in het blancheerwater. Daardoor behoudt een aardappelproduct na frituren een mooie, lichtbruine kleur. Helaas verliezen de aardappelen in de oude technologie ook waardevolle stoffen aan het blancheerwater, zoals mineralen, aminozuren en vitamines.
 
Op het moment dat het blancheerwater is verzadigd en daardoor geen suikers meer kan opnemen, gaat het als afvalwater naar de waterzuivering. Na zuivering gaat het naar het oppervlaktewater. Aviko pompt nieuw grondwater in het blancheervat en verhit het tot 70°C. Het blancheerproces begint daarna opnieuw.
In Closed Loop Blanching wordt suiker in het blancheerwater omgezet in een andere natuurlijke stof. Tegelijkertijd blijft de hoeveelheid waardevolle stoffen die is opgenomen in het blancheerwater min of meer gelijk. Het ‘ontsuikerde’ blancheerwater kan opnieuw suikers opnemen, terwijl er geen ruimte is voor opname van de waardevolle stoffen. Die blijven in de aardappel. Zo gebruikt Aviko telkens hetzelfde water om de aardappels te blancheren. Daardoor ontstaat een gesloten systeem.
 
Voordelen
Met Closed Loop Blanching verbruikt Aviko aanzienlijk minder grondwater en biedt minder afvalwater aan voor zuivering. Verder is er sprake van minder energieverlies omdat het verhitte blancheerwater niet langer als afvalwater wordt afgevoerd. Aviko kan met minder energie toe omdat ze alleen maar het blancheerwater op temperatuur hoeft te houden. Ten slotte haalt men een hoger rendement uit de verwerkte grondstof door waardevolle stoffen te benutten.