Header image

Cebeco en Cosun akkoord over Aviko

26 juni 2002

Breda/Rotterdam, 26 juni 2002 - Royal Cosun in Breda en Koninklijke Cebeco Groep in Rotterdam hebben een principe-overeenkomst bereikt over de overname van Cebeco’s meerderheidsbelang in aardappelverwerkings-bedrijf Aviko door Cosun, dat al 30 procent van de aandelen in de Aviko groep bezat. Naar verwachting zal de definitieve overdracht rond 1 augustus a.s. kunnen plaatsvinden.

 

Eind januari heeft Cebeco aangegeven zich in haar bedrijfsactiviteiten te concentreren op de vleesketen (varkens en pluimvee), en zich terug te trekken uit de plantaardige sector. Aviko hoorde daardoor niet langer tot haar kernactiviteiten. Voor Cosun daarentegen vormt de Aviko groep een uitstekende strategische aanwinst. Cosun is actief in de plantaardige voedingsketen, met ingrediënten en producten voor de industriële en professionele markten in Europa en Noord-Amerika.

 

Met de voorgenomen overname door Cosun kan Aviko zich concentreren op het versterken van haar positie in de Europese markt. Op dit moment heeft Aviko 20 procent marktaandeel in Europa. 

De Aviko groep zal als zelfstandige eenheid binnen Cosun blijven opereren. Het concern heeft de ambitie om met Aviko te groeien naar minimaal 25 procent aandeel in de Europese markt voor aardappelspecialiteiten.

De Raad van Beheer van Cosun heeft op 25 juni goedkeuring gegeven. De ledenraad van Cebeco heeft vanmiddag ingestemd met de voorgenomen overname. De SER en de vakbonden zijn inmiddels geïnformeerd. De adviesaanvragen liggen momenteel bij de betrokken ondernemingsraden.