Header image

Cosun en Avantium gaan samenwerken

21 januari 2009

Productie van bioplastics en biobrandstoffen uit agrarische reststromen


Cosun
 en Avantium hebben vandaag aangekondigd om te gaan samenwerken. De bedrijven bundelen hun krachten om een specifiek proces te ontwikkelen voor de productie van een nieuwe generatie bioplastics en biobrandstoffen uit geselecteerde organische reststromen. Avantium ontwikkelt deze bioplastics en biobrandstoffen onder de naam ‘Furanics’.
Cosun zal zich binnen de samenwerking richten op de selectie, isolatie en zuivering van geschikte componenten uit agrarische reststromen. Avantium richt zich op de ontwikkeling van een efficiënt chemisch-katalytisch productieproces. De doorlooptijd van het onderzoek bedraagt naar schatting twee jaar. Wanneer de resultaten positief zijn, willen beide bedrijven de productietechnologie opschalen en op industriële schaal gaan toepassen.
 
De samenwerking tussen Cosun en Avantium brengt complementaire kennis en expertise uit twee belangrijke Nederlandse economische sectoren bij elkaar om te komen tot nieuwe, milieuvriendelijke producten en processen op basis van biomassa. 
 
Samenwerking tussen agro en chemie
“Optimale verwaarding van onze agrarische grondstoffen is voor de toekomst van groot belang”, aldus Gert de Raaff, Directeur Corporate Development bij Cosun. “In toenemende mate zullen agrarische grondstoffen en reststromen ingezet worden als grondstof voor chemicaliën en materialen. Cosun is al enige jaren actief met de ontwikkeling en vermarkting van deze toepassingen waarbij de focus ligt op hoogwaardige producten. Een voorbeeld is Carboxy Methyl Inuline dat als milieuvriendelijk additief in waterbehandeling wordt gebruikt. De samenwerking met Avantium in de ontwikkeling van Furanics sluit naadloos aan op de visie en ontwikkelingen bij Cosun.”
 
Tom van Aken, CEO van Avantium: “Onze samenwerking met Royal Cosun past uitstekend binnen onze strategie om Furanics biobrandstoffen en bioplastics te produceren op basis van grondstoffen die niet concurreren met voedseltoepassingen. Hiermee onderscheiden wij ons van bestaande biobrandstoffen en bioplastics. Door te gaan samenwerken met Cosun krijgen we toegang tot organische reststromen en hun bewezen expertise voor het verwerken van agrarische grondstoffen.”
 
Furanics
Avantium ontwikkelt sinds een aantal jaren een nieuwe generatie bioplastics en biobrandstoffen onder de naam ’Furanics’, die geproduceerd kunnen worden uit biomassa, zoals suikers en andere koolhydraten.Avantiums Furanics bioplastics kunnen goedkoper geproduceerd worden dan plastics op basis van aardolie en hebben aantrekkelijke eigenschappen om deze traditionele plastics in bestaande toepassingen te vervangen. Het Furanics biobrandstoffen programma van Avantium is gericht op het ontwikkelen van een nieuwe generatie biobrandstoffen die zowel goede eigenschappen hebben (zoals hoge energiedichtheid en mengbaarheid met conventionele brandstoffen) als ook goedkoop kunnen worden geproduceerd.
 
Producten op basis van Furanics vormen een duurzaam alternatief voor stoffen die nu uit aardolie gemaakt wordt. Daarmee neemt de afhankelijkheid van aardolie af en is er een gunstig effect op de vermindering van CO2 emissies.