Header image

Cargill wil Nedalco overnemen

1 februari 2011

De overeenkomst omvat Nedalco’s hoofdkantoor in Bergen op Zoom (Nederland), de Nedalco faciliteiten in Manchester (Verenigd Koninkrijk), Sas van Gent (Nederland) en Heilbronn (Duitsland). De drie productievestigingen van Nedalco produceren per jaar bijna 1,4 miljoen hectoliter drinkbare en industriële alcohol van hoge kwaliteit. Het bedrijf biedt werk aan ongeveer 100 mensen. De technische ontwikkelingsactiviteiten van Nedalco maken geen deel uit van deze voorgenomen transactie.
 

“De acquisitie van Nedalco, die ons bestaande faciliteitennetwerk aanvult, is strategisch complementair voor Cargill en een uitstekende gelegenheid om waarde te creëren voor onze klanten dankzij onze betrokkenheid in elke stap van de tarwetoeleveringsketen”, zegt Peter van Deursen, hoofdverantwoordelijke van Cargills zetmeel- en zoetstoffenactiviteiten in Europa.  “Nedalco is een van de marktleiders in hoogwaardige drinkbare en industriële alcohol in Europa en we bevoorraden hen al met grondstoffen voor een belangrijk deel van hun alcoholproductieproces.”
 

Van Deursen: “Dit is voor ons de uitgelezen kans om toe te treden tot een marktsegment dat grenst aan onze reeds bestaande activiteiten in voeding, diervoeding en non-food. Door deze grondstoffen zelf om te zetten in  kwaliteitsalcohol, voegen we belangrijke waarde toe aan het geheel van onze zetmeelactiviteiten. Bovendien versterken we met deze overname ons personeelsbestand met hooggekwalificeerde en gemotiveerde mensen met kennis over het produceren en vermarkten van drinkbare en industriële alcohol.”
 

De kwaliteitsalcohol van Nedalco wordt gebruikt in verschillende industriële toepassingen in de gedistilleerde drankindustrie, de voedings- , farmaceutische, de chemische en de cosmetische industrie. In de gedistilleerde drankindustrie wordt de hoogwaardige alcohol van het bedrijf gebruikt als een belangrijk ingrediënt. Andere segmenten gebruiken de alcohol in een breed scala van toepassingen, van smaakstoffen en parfums tot mondwater, desinfecterende producten en printerinkt.
 

Ger Bemer, Managing Director van Royal Nedalco, benadrukt de voordelen voor dit samengaan: “De kennis en expertise van de Nedalco werknemers resulteren in duurzame klantenrelaties gebaseerd op wederzijds respect. Onze unieke marktpositie, gecombineerd met Nedalco’s fabrieken van wereldklasse hebben Cargill overtuigd de stap te zetten naar de alcoholmarkt. Dit biedt groeikansen voor onze klanten en werknemers die nu zullen opereren onder de vleugels van een privébedrijf met een focus op lange termijn waardecreatie.”
 

Robert P. Smith, President en CEO van Royal Cosun zegt: “We hebben het voornemen om onze alcoholactiviteiten af te splitsen omdat ze niet langer deel uitmaken van onze strategische focus. Maar we zijn ervan overtuigd dat de verkoop van de Nedalco faciliteiten aan Cargill interessante groeikansen op lange termijn zal bieden voor werknemers en klanten.”
 

De afronding van de overname wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2011, afhankelijk van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten.