Header image

Cosun verkoopt C5 Yeast Company

28 juni 2011

Agro-industrieel concern Royal Cosun maakt bekend dat C5 Yeast Company wordt verkocht aan Royal DSM. C5 Yeast Company maakte deel uit van Royal Nedalco, de alcoholproducent die eerder dit jaar al door Cosun is verkocht.
C5 Yeast Company heeft een onderscheidende positie opgebouwd in tweede generatie bio-ethanol. Men heeft de aanwezige kennis benut om giststammen te ontwikkelen die C5 suikers zoals xylose en arabinose effectief kunnen omzetten.
 

Robert Smith, directievoorzitter van Royal Cosun licht toe: “De hooggekwalificeerde kenniswerkers van C5 Yeast Company hebben uitstekend gepresteerd. Dankzij hun inzet loopt de onderneming voorop met kennis over het vergisten van en commerciële mogelijkheden met C5 suikers en zal ze de positie van DSM in deze markt aanmerkelijk kunnen versterken. Mede hierdoor zien wij veel mogelijkheden voor verdere ontplooiing van C5 Yeast Company onder de vleugels van DSM.”


De verkoop van dit onderdeel past in de ambitie van Royal Cosun om zich meer te concentreren op de kernactiviteiten in het grootschalig en efficiënt verwerken van agrarische grondstoffen. Naast de bestaande activiteiten in voedingsmiddelen zoals suiker (Suiker Unie), aardappelspecialiteiten (Aviko), inuline (Sensus) en fruit- en groenteproducten (SVZ) investeert Cosun in nieuwe activiteiten, zoals het ontwikkelen van producten voor niet-voedingtoepassingen op basis van plantaardige grondstoffen. Momenteel zijn dat vooral derivaten op basis van inuline (CMI) voor toepassing in bijvoorbeeld waterzuivering en was- en schoonmaakmiddelen. Een tweede richting betreft het ontwikkelen van chemische bouwstenen op basis van agrarische grondstoffen zoals furanen.
 

Cosun verwacht dat de verkoop in juli definitief zal worden, afhankelijk van de gebruikelijke goedkeuring door bevoegde instanties.