Header image

VN-jaar van de coöperatie

14 december 2011
De Verenigde Naties hebben 2012 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Coöperatie . De VN kennen de coöperatieve ondernemingsvorm een prominente rol toe in de economische ontwikkeling binnen een maatschappelijke context. Coöperaties zijn opgericht met het oog op continuïteit en het behartigen van de belangen van de leden zonder die van andere belanghebbenden uit het oog te verliezen. Een heel moderne en verantwoordelijke manier van ondernemen.

De Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon wijst op de bijdrage van coöperaties  aan de duurzame economische ontwikkeling,juist ook in landen met een economie in ontwikkeling. In Nederland en andere Europese landen heeft deze ondernemingsvorm zich gedurende de 20e eeuw al bewezen: de ontwikkelingen in vooral de agrarische sector zijn nauwelijks voorstelbaar zonder de rol van de coöperaties. Opvallend is dat nu ook in andere sectoren belangstelling ontstaat voor deze bijzondere manier van samen ondernemen. Ruud Galle, directeur van de Nationale Coöperatieve Raad: “Dit is een goede zaak omdat er ook een ‘coöperatief antwoord’  kan zijn op de grote problemen van deze tijd; de economische crisis en de duurzaamheidproblematiek.”  

Het motto van het Internationale Jaar van de Coöperatie luidt: ‘Coöperatieve ondernemingen bouwen aan een betere wereld.’