Header image

De wil tot samenwerken

31 oktober 2012
De coöperatieve ondernemingsvorm is aan een revival bezig. Ook buiten de land- en tuinbouw ontdekken steeds meer ondernemers en zelfstandigen dat deze vorm van zakelijke samenwerking heel bijdetijds is. In het hoger onderwijs is de coöperatie nog niet zo heel bekend terwijl daar de ondernemers en professionals van de toekomst worden opgeleid.
 
Henk Kievit, verbonden aan de Hogeschool Ede en Universiteit Nyenrode, vindt: “Je moet beginnen met elkaar te vragen: ‘Wat hebben we elkaar te bieden, hoe willen we samenwerken?’ Als je dat duidelijk voor ogen hebt, kun je onderzoeken of de coöperatie daarbij past. Deze vorm van ondernemen wordt nu nog te vaak meteen gekoppeld aan juridische en fiscale aspecten maar dat is niet de sterkte van deze vorm van samenwerken. Het gaat om de wil tot samenwerken.”
 
In het kader van het internationale Jaar van de Coöperatie heeft de NCR een uitwisseling tussen het Nederlandse coöperatieve bedrijfsleven en het hoger onderwijs op gang gebracht. Jos van Campen, Gerard van Tilburg en Jan Willem van Roessel, voorzitter respectievelijk vicevoorzitter en secretaris van de raad van beheer van Cosun, zijn drie van de in totaal 22 ambassadeurs. Zij geven gastcolleges in het hoger onderwijs en kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe coöperatief samenwerken in de praktijk werkt. Voor meer informatie: www.cooperatie.nl of neem contact op via tel.nr. 030 28 40 490.