Header image

Suiker Unie werkt mee aan afbreekbaar plastic

6 juni 2012
Suikerbieten zitten boordevol nuttige stoffen: suiker en vezels voor diervoeding (pulp) zijn de bekendste. Maar er zitten nog veel meer componenten in die voor heel specifieke toepassingen te gebruiken zijn. Resten van bieten kunnen worden omgezet in vetzuren die via een technologisch proces volledig afbreekbare bioplastics kunnen opleveren. De kennis is er, nu de grootschalige productie voor toepassing in de praktijk nog. Daartoe werkt Suiker Unie in Groningen samen met andere bedrijven in het innovatieproject BioTRIP.
 
Suiker Unie haalt stoffen uit suikerbieten die bestemd zijn voor voeding voor mensen en dieren. En brengt mineralen die tijdens de verwerking overblijven zoveel mogelijk terug naar de akkers om kringlopen te sluiten. Dit gaat al tientallen jaren zo. Maar er zit nog veel meer in bieten dat waardevol genoeg is om te gaan winnen. Bram Fetter van Suiker Unie: “Er zitten vetzuren in die kunnen worden gewonnen door bacteriën die deze stoffen verder omzetten in plastics. Het grote verschil met de gewone plastics is dat ze dus niet uit aardolie worden gewonnen en dat ze helemaal afbreekbaar zijn. En daarmee bij uitstek geschikt zijn voor toepassingen waarbij ze niet hoeven te worden verwijderd na verloop van tijd maar wel moeten verdwijnen zonder het milieu aan te tasten. Denk hierbij aan worteldoek dat een tijdelijke functie heeft en naderhand niet kan of hoeft te worden verwijderd.”
 
Suiker Unie heeft verstand van het verwerken van bieten; en wel zo dat alle componenten een nuttige toepassing krijgen. De ambitie is de vetzuren zodanig te winnen dat ze de ideale grondstof vormen voor de bacteriën, de fabriekjes  die deze bioplastics maken. Dat kan alleen als er wordt samengewerkt in de keten met partijen die aanvullende kennis hebben. Naast onderzoek naar de economische haalbaarheid is de productie van dit innovatieve materiaal in een proefinstallatie onderdeel van het project.