Header image

Sensus levert maatwerk met stevia-smaakmodel

27 november 2013
Sensus heeft, in samenwerking met Suiker Unie en CFTC, een smaakmodel ontwikkeld. Met het computermodel kan de ideale combinatie van stevia, suiker en inuline worden bepaald in yoghurt. Het is mogelijk om suiker (gedeeltelijk) te vervangen door stevia met behoud van zoetkracht maar zonder de typische bijsmaak.  

 “De specifieke dropachtige nasmaak van stevia blijkt een flinke barrière bij succesvolle introducties van onder andere  zuivelproducten”, aldus Matthew de Roode, Innovatie Manager bij Sensus. “We wisten al dat inuline de bijsmaak van stevia kan maskeren. Maar behalve smaak zijn natuurlijk ook zoetkracht en andere producteigenschappen van belang als je suiker gaat vervangen door stevia. Elke producttoepassing vraagt om maatwerk. Wij hebben gekozen voor een integrale aanpak om alle eigenschappen tegelijk te kunnen optimaliseren. “

“Samen met CFTC vormen we een ideale combinatie van kennis en kunde. We beschikken over ervaren mensen met modelleerkennis om dit soort complexe vraagstukken aan te pakken. Daarnaast hebben we een expert smaakpanel dat getraind is om (bij)smaak te kunnen proeven en onderscheiden. En als laatste hebben we een uitstekend applicatielaboratorium, waarin we producten kunnen maken net zoals onze klanten dat doen. Dit alles hebben we samengevat in een computermodel dat onze klanten direct inzicht geeft in hun mogelijkheden voor het toepassen van stevia. We weten dat die behoefte bestaat, want stevia is de enige intensieve zoetstof van plantaardige oorsprong. Door de combinatie met inuline komt natuurlijke zoetkracht zonder bijsmaak voor die klanten in zicht.”