Header image

Plastics uit bietenpulp

5 augustus 2014
Cosun verwerkt plantaardige grondstoffen. In de eerste plaats tot voedingsmiddelen zoals suiker en frites en tot ingrediënten die aan andere voedingsmiddelen worden toegevoegd. Een relatief nieuwe ontwikkeling is het winnen van componenten uit reststromen die niet geschikt zijn voor voeding maar wel als basis kunnen dienen voor heel andere toepassingen. Zoals plastics op basis van plantaardig materiaal. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar deze biobased materialen ter vervanging van grondstoffen uit fossiele bron.

Eén van die bedrijven is Philips. Samen met Cosun is het project Beets to Biopolymers opgezet. Doel is te onderzoeken hoe chemische bouwstenen uit suikerbietenpulp kunnen worden ingezet voor de ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige plastics. Philips wil biobased plastic toepassen in bijvoorbeeld koffiezetapparaten en strijkijzers. Samen met Cosun onderdeel Suiker Unie wordt in de provincie Groningen nader onderzoek gedaan naar bouwstenen die uit de pulp kunnen worden gehaald. In combinatie met het recyclen van plastic wil Philips met de inzet van biobased plastics een fors kleinere carbon footprint realiseren voor zijn consumentenproducten.

Alex Benschop van Cosun Biobased Products: “Na enkele jaren onderzoek weten we of zo’n component geschikt gemaakt kan worden als bouwsteen voor polymeren. Met de onderzoekers van Philips willen we nu de volgende stap zetten en de toepassing in de praktijk gaan toetsen. We hopen dat we hiervan een succesvolle business case kunnen maken, ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid”.