Header image

Vezels vormen netwerk: BetaFib

31 oktober 2014
BetaFib ® is een micro-cellulosevezel die uit plantaardige reststromen wordt gewonnen. De vezel kan worden toegepast in onder meer verf en vloeibare wasmiddelen, en zorgt ervoor dat alle componenten goed gemengd blijven. Deze noviteit is ontwikkeld door Cosun Biobased Products in Roosendaal.
 
BetaFib ® kan in rust een ragfijn netwerk vormen. Dat vangt kleine deeltjes die dan als het ware blijven zweven, waardoor een homogene substantie ontstaat. Vergelijk het met een dressing waarin stukjes groente zweven. Zelfs met een zeer lage dosering kan het al een netwerk vormen en deeltjes vangen. Bij een beweging wordt het geheel weer vloeibaar en kan dan gemakkelijk worden uitgeschonken of opgenomen.
Cosun Biobased Products heeft kleine batches BetaFib vervaardigd in de proeffabriek in Roosendaal en gaat in 2015 de productie verder opschalen.

Op de website van Dutch Biorefinery Cluster is meer informatie te vinden over dit project en andere op het gebied van het ontwikkelen en toepassen van kennis om agrarische grondstoffen op innovatieve wijze te verwaarden.