Header image

Grote belangstelling voor Cosun innovation center

16 oktober 2017
Ruim dertienhonderd bezoekers werden geregistreerd op de Open Dag in het Cosun innovation center. Omwonenden, (oud)-medewerkers en mensen die eens wilden rondkijken in een gloednieuwe laboratoriumomgeving kwamen volop aan hun trekken. “Nooit geweten dat ze dit allemaal kunnen met bieten en aardappelen,” aldus een van de bezoekers uit de regio West-Brabant. “Interessante dingen gehoord en ook leuk voor de kinderen.”

Natuurlijk waren de suikerspinnen in trek bij de jeugd. Maar ook voor het serieuzere werk was veel interesse. Piepjonge onderzoekers werden voorzien van een witte labjas en veiligheidsbril, en konden aan de slag met pipetjes om proefjes te doen. Ook het proeven in het sensorisch laboratorium trok vooral jongeren om het zelf eens te proberen. “Het lijkt makkelijk, even proeven. Maar als je dan precies moet aangeven wat je proeft, dat is nog niet zo simpel. Ik denk dat je heel lang moet oefenen voordat je dit echt goed kunt.” Wat wordt beaamd door de sensorisch panelleider: “Je moet sowieso aanleg hebben om goed te kunnen waarnemen maar dat ook precies kunnen verwoorden. Dat vereist veel training.”

De bezoekers konden een uitgezette route door het pand volgen en kregen op diverse plekken uitleg over nieuwe producten en processen. Hoe zorg je dat frites mooi krokant worden tijdens het bakken en niet teveel vet opnemen, hoe zorg je dat koekjes knapperig en mooi bruin worden tijdens het bakproces, wat kun je allemaal uit bietenpulp maken, wat is inuline en waarin wordt dat toegepast? Medewerkers van het IRS lieten zien wat voor kennis erbij komt kijken om de bietenteelt op een steeds hoger plan te krijgen. Vanaf nieuwe zaden ontwikkelen, het bestrijden van plantenziekten en ongedierte, de teelt op de akker tot en met het oogsten; alles wordt onderzocht en verder verbeterd.

Een van de R&D-ers die uitleg gaf, vertelt: “Grappig wat mensen al niet kunnen bedenken aan vragen. Ik hoop dat ze er wat van opgestoken hebben en een beter beeld hebben gekregen van wat we hier zoal doen. En misschien hebben we jongeren op het idee gebracht om een opleiding tot laborant of onderzoeker te gaan doen. Ik kan het van harte aanbevelen.”