Header image

Cosun ontvangt Nationale Scheikunde Olympiade

7 mei 2018
Van 7 t/m 14 juni vindt de Nationale Scheikunde Olympiade 2018 plaats in het Cosun innovation center. In deze competitie meet de absolute top van vwo-leerlingen in leerjaar 5 en 6, met scheikunde in het vakkenpakket, zich aan elkaar. Doelstelling is vwo’ers dusdanig te motiveren dat ze kiezen voor de wetenschap, speciaal voor scheikunde.
 
Meer dan vijfduizend leerlingen doen mee aan de voorselectie. De twintig beste nemen deel aan de nationale olympiade, dit keer in Dinteloord. Het programma bestaat uit colleges en practica en wordt afgesloten met een theorie- en practicumeindtoets. De beste vier mogen Nederland vertegenwoordigen op de Internationale Chemie Olympiade, die van 19 t/m 29 juli in Praag (Tsjechië) en Bratislava (Slowakije) plaatsvindt.
De practica worden aangeboden door Cosun Research & Development. Er komen typische Cosun onderwerpen aan bod, zoals chocoladebereiding, inuline derivaten, pectine en suikerproductie. De kookworkshop heeft als thema ‘koken & chemie’.
Avans Hogeschool Breda en Universiteit Utrecht verzorgen de theoriecolleges. De prijsuitreiking wordt georganiseerd door studenten van ROC West-Brabant. Zij verzorgen ook de catering en de audiovisuele registratie van de finale, onder het motto ‘Voor studenten, door studenten’.