Header image

Sietse Dijt winnaar Nationale Scheikundeolympiade 2018

15 juni 2018
Van de 19 finalisten die deelnamen aan de Nationale Scheikundeolympiade 2018 bleek Sietse Dijt (18 jaar) uit Eelde, 6 vwo leerling van het Maartenscollege in Haren (Gr) de sterkste kandidaat. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de 39e editie van deze Olympiade. Dit jaar is de NSO gehouden van 7 tot en met 14 juni in het Cosun innovation center in Dinteloord. De toppers in scheikunde van diverse middelbare scholen kregen zo de kans om de sfeer te proeven en kennis te maken met het werken in een professionele omgeving in de agrifood sector bij Royal Cosun.

De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo en vwo-scholieren met scheikunde in hun profiel. Aan de voorrondes doen zo’n 5.000 leerlingen mee. De twintig besten gaan door naar de Nederlandse finale.

De top 4 van de Nederlandse competitie gaat naar de Internationale Chemieolympiade, dit jaar in Praag en Bratislava. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit:  1e Sietse Dijt (Maartenscollege, Haren (Gr),  2e Mees Hendriks (Stedelijk Gymnasium Leiden),  3e Daan Hoogers (Stedelijk Gymnasium Breda) en 4e Marieke Visscher (Trinitas Gymnasium, Almere). Zij gaan zich 19 tot en met 29 juli meten met de winnaars van de nationale voorrondes uit circa 75 landen.

De prijzen werden uitgereikt door Jan-Pieter Blaauwhoed en Arno Pouls van Cosun R&D. Ze wensten de Nederlandse ploeg en Emiel de Kleijn, voorzitter van het Nationaal Scheikundeolympiade comité, heel veel succes voor de internationale krachtmeting met scheikundetoppers uit alle windstreke. Onno de Vreede van de VNCI reikte de VNCI Kanjerprijs uit aan de top vier en de VNCI practicumprijs aan Renske Wierda van het Bernardinuscollege in Heerlen.

De prijsuitreiking werd afgesloten met het overdragen van het olympiadestokje aan de gastheer van de NSO 2019, Piet Buwalda van Avebe. Avebe is een op de markt gerichte coöperatie van zetmeelaardappeltelers.
Voor meer informatie over de Nationale Scheikundeolympiade, zie www.scheikundeolympiade.nl en op Facebook onder scheikundeolympiade 2018.