Header image

Energiemanagement

Cosun heeft de ambitie om zijn bedrijven tot de best presterende in energie-efficiëntie te laten behoren. Om energie te besparen en optimaal aan te wenden zou bij alle vestigingen met eenzelfde aanpak moeten worden gewerkt. Dan hoeft het wiel immers maar één keer te worden uitgevonden en geïntroduceerd. Daarom heeft Cosun Food Technology Centre een methodiek ontwikkeld die de bedrijven kunnen inzetten bij hun zoektocht naar besparingsmogelijkheden.

Een goed voorbeeld is de Aviko-vestiging in Cuijk. In overleg tussen de verantwoordelijke managers en de energiespecialist van CFTC zijn tientallen besparingsmogelijkheden in kaart gebracht. Met verrassende verbeteringen als gevolg. Bijvoorbeeld: gekoelde aardappelproducten worden in hun verpakking gesteriliseerd. Terwijl een pallet voor het apparaat op zijn beurt wacht, kan hij met overtollig warm water worden voorverwarmd. Daardoor is er minder stoom nodig voor het steriliseren, en dus minder energie. Bovendien wordt  zo ook nog eens op de opwarmtijd bespaard.