Gezonde leefstijl

In de testkeuken bij Cosun Biobased Experts: Ieder product een belangrijk puzzelstuk

Tussen cichoreiwortel in de grond en functioneel ingrediënt binnen een vaatwastablet zitten nogal wat stappen. Je bewerkt niet alleen het product met innovatieve processen, maar moet ook testen, testen en nog eens testen! Alleen zo kom je tot de juiste toepassingen om vanuit een natuurlijke basis een duurzaam ingrediënt op de markt te zetten. We namen een kijkje in de testkeuken van Cosun Biobased Experts, waar Sam van den Berg, Business Development Manager, ons meenam in hun testprocessen en de wereld van gestandaardiseerd vuil.
14 september 2023

“Er zijn bedrijven die geld verdienen met het maken van vlekken op kleding en vuil op servies”, legt Sam uit. “En niet voor niets. Als je een product wilt ontwikkelen moet je goede testen uitvoeren en zoveel mogelijk standaardiseren, zo ook het vuil.” In de testkeuken van Cosun Biobased Experts staan vier identieke vaatwassers op een rij. “Hier testen we de functionaliteiten van onze producten en vergelijken we ze met producten op de markt. Bijna iedere test gaat hetzelfde, soms veranderen we een parameter bijvoorbeeld temperatuur of waterhardheid. Er zijn zelfs regels over hoe je een vaatwasser moet inladen, anders is de test niet valide.” In de proefopstelling worden meestal zes tot dertig wasbeurten gedraaid, waarna de resultaten beoordeeld worden. In het geval van glazen wordt dat in een volgens vast protocol belichte kast gedaan. Sam: “We testen hier bijvoorbeeld op kalkaanslag. We doen dit met vaatwastabletten waar wisselende concentraties van ons ingrediënt Carboxyline® CMI aan zijn toegevoegd, wat calcium en magnesiumzouten afvangt. Een kleine concentratie heeft al een enorm effect op de aanslag.”

testkeuken

Gestandaardiseerde vlekken

Ook voor het testen van wasmiddel heeft Cosun Biobased Experts een heel arsenaal aan standaard vuil om in te zetten, van klei en grasvlekken tot spaghettisaus en wijn: “We werken ook in wasmiddel veel met Carboxyline® CMI. Dit ingrediënt zorgt er in wasmiddel primair voor dat kristalvorming van calcium en magnesium wordt tegengegaan, waardoor bijvoorbeeld een zwart t-shirt minder snel vergrijst.” Een andere functionaliteit van Carboxyline® CMI is dat het voorkomt dat losse vuildeeltjes opnieuw hechten. “Als je vuil van een kledingstuk afwast wil je niet dat het ergens anders opnieuw hecht. Ons product kan dit voorkomen voor vuil zoals klei en roestvlekken. Tegen bijvoorbeeld koffievlekken doet het weer niet zoveel, daar zijn andere ingrediënten voor. Daarmee is ieder product een belangrijk puzzelstuk in de samenstelling van een wasmiddel.”

testen wasmiddel

Natuurlijke oorsprong

Continue ontwikkeling van wasmiddelen is nodig omdat de manier waarop wordt gewassen ook verandert. Waar trommels vroeger gemiddeld 100-150 liter water verbruikten is dat nu gemiddeld 40-60. Die besparing van water heeft impact op de effectiviteit van je wasmachine. “Minder water betekent meer vuil per liter. Bovendien zijn we op lagere temperaturen gaan wassen. Die veranderingen besparen energie en water, maar je vraagt wel meer van de chemie. Met Carboxyline® CMI bieden we een effectief alternatief voor niet-hernieuwbare ingrediënten dat afbreekbaar is, niet toxisch is en vanuit een prachtig natuurlijk product komt: inuline”, aldus Sam.

Blinkende zwarte kranen

Eén van de recente succesverhalen van Sam waar hij trots op kan zijn is een kalkverwijderaar met Carboxyline® CMI: “De zwarte kranen, je kent ze wel. In feite zijn dat licht gecoate kranen. Als je die behandelt met een agressieve ontkalker wordt de coating langzaam opgegeten.” een klant ontwikkelde een product waarbij, met behulp van Carboxyline® CMI, kalkaanslag op een milde manier werd weggevangen, met behoud van de coating. “Ik had zelf zo’n kraan. Dat ging dus helemaal mis. Daardoor heb ik me met veel motivatie in kunnen zetten om dit project tot een succes te maken”, lacht Sam. “Nu hoeven mensen met mooi zwart sanitair zich geen zorgen meer te maken.”

Sam van den Berg
Met Carboxyline® CMI bieden we een oplossing die afbreekbaar is, niet toxisch en vanuit een prachtig natuurlijk product komt: inuline”
Sam van den Berg
Business Development Manager bij Cosun Biobased Experts

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X