Co-producten, wat zijn dat precies?
Bij de verwerking van onze akkergewassen tot consumentenproducten blijven restanten over. Denk daarbij aan aardappelschillen bij de fritesproductie, bietenpulp bij de productie van suiker en bierbostel bij de verwerking van granen tot bier. Deze reststromen noemen we co-producten. Ze zijn niet geschikt voor menselijke consumptie, maar nog zeer waardevol in andere toepassingen. Elk jaar krijgt zo 6 miljoen ton van onze co-producten een waardevolle bestemming in verschillende toepassingen: van behanglijm tot hondenbrok, en van groen gas tot vleesvervanger.
Circulair voedselsysteem
Van onze co-producten wordt ongeveer 75% ingezet als circulair veevoer. Circulair wil zeggen dat er niet speciaal producten voor het veevoer geteeld zijn, maar dat het om een co-product van een ander proces gaat. Door deze co-producten als veevoer in te zetten, brengen we ze terug in de voedselketen. Zo dragen we bij aan een circulair voedselsysteem. Veevoer is daarmee, na menselijke voeding, de meest hoogwaardige toepassing voor reststromen.
In een circulair voedselsysteem gaan dier en plant hand in hand.”
Nicole Timmerman, Business Developer Circulair bij Duynie