Klimaat

Organische oplossing voor chemische erfemissies

In onze artikelenserie voor Cosun Groeikracht komen boeren met bijzondere en verduurzamende initiatieven aan het woord. Vandaag: Het opvangen en organisch afbreken van afvalwater van de veldspuit, om erfemissies te reduceren.
24 oktober 2022

Nauwkeurige controle

Erfemissies – spoelwater of regenwater dat op het erf contact maakt met vervuilende stoffen en in de omgeving terecht komt – worden steeds meer onder de loep genomen. De waterschappen volgen nauwkeurig of de normen in agrarische gebieden overschreden worden en stelt op basis hiervan plannen op. En gebruikers van gewasbeschermingsmiddelen moeten voor het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) reductieplannen opstellen om een toelating te blijven houden. Op dit moment is het nog toegestaan om één keer per jaar de veldspuit op het erf te reinigen, waarbij restwater in de sloot belandt, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit zo blijft. Het is voor boeren dus zaak dat zij hun erfemissies op een effectieve manier reduceren.

Proactief reduceren

Mariëlle Keijzer loopt liever op de zaken vooruit, en besloot te investeren in een nieuwe oplossing voor haar erfemissies. Een paar jaar geleden kwam ze via het Actieplan Bodem en Water in Flevoland uit bij een zogenaamde Phytobac als mogelijke oplossing. Het is een bak met kavelgrond gemengd met stro, waar allerlei micro-organismen in leven. De bak is aangesloten op een tank die het vervuilde spoelwater van het erf opvangt en via een automatisch systeem uitdruppelt over de bak. De micro-organismen in de bak doen de rest, en breken de afvalstoffen langzaamaan af.

Mariëlle vindt het nu, maar ook met het oog op de toekomst belangrijk dat telers hun erfemissies reduceren. “We moeten voorkomen dat er wordt gezegd, die boeren maken er een potje van. Als onze kinderen of kleinkinderen nog willen boeren op de manier dat wij dat doen, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.”

DAW: Ga door met het voeden van die verantwoordelijkheid!

Hedwig Boerrigter, kennismatcher bij het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), is uiterst positief over het initiatief van Mariëlle.

“Vanuit het DAW is dit precies het soort bewustzijn en betrokkenheid dat we bij boeren willen stimuleren. Landbouwactiviteiten hebben nu eenmaal impact op de omgeving. Als de regels omtrent erfemissies weer strenger worden, zitten veel boeren al snel in een lastig parket. Als je proactief naar oplossingen zoekt, zoals Mariëlle, creëer je zelf de tijd om een aanpak te vinden die bij jouw bedrijf past. Er zijn vaak meer inspirerende voorbeelden en mogelijkheden dan je denkt”, aldus Hedwig. Zo zijn er bijvoorbeeld projecten van het DAW die akkerbouwers helpen om perceelemissies in de hand te krijgen.

Ook denkt zij dat er voor Cosun een grote kans ligt om akkerbouwers met dit thema verder te helpen. “Er zijn in Nederland op het gebied van akkerbouw weinig erfbetreders met zoveel invloed als Cosun. Het is heel nuttig dat ze telers stimuleert en ondersteunt bij hun verduurzaming.  Op deze wijze draagt Cosun flink bij aan een mooi perspectief voor akkerbouwend Nederland!”

Meer weten?

Ben je benieuwd naar andere onderwerpen binnen de Cosun Groeikracht reeks? Lees het volledige artikel hier.

Mariëlle Keijzer
Als onze kinderen of kleinkinderen nog willen boeren op de manier dat wij dat doen, moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.”
Mariëlle Keijzer
Akkerbouwer en secrateris coöperatie Flevolands Agrarisch Collectief

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X