Eiwittransitie

Focus op plantaardige eiwitten

De wereldbevolking groeit, en daarmee groeit ook het aantal monden dat we samen moeten voeden. Dat betekent dat bijvoorbeeld meer zetmeel, suikers, voedingsvezels en eiwitten nodig zullen zijn. Naast de bevolking groeit ook het belang van een gebalanceerd voedingspatroon. Een voedingspatroon dat goed is voor mens én planeet. Cosun wil daar aan bijdragen.

Eiwittransitie

Op dit moment komt ongeveer 60% van de eiwitinname in Nederland uit dierlijke bronnen, tegenover 40% uit plantaardige bronnen. Een verschuiving van deze balans naar 40% dierlijke en 60% plantaardig is goed voor de gezondheid en is daarnaast ook duurzamer. Samen met diverse andere organisaties sturen we daarom aan op een verschuiving in deze eiwitbalans: de zogenaamde eiwittransitie.

In de praktijk

Met onze kennis over innovatie van plantaardige voeding willen we de eiwittransitie versnellen. Dat doen we bijvoorbeeld binnen het project Fascinating, waarin we onderzoeken welke nieuwe eiwitgewassen het meest kansrijk en rendabel zijn om onderdeel te worden van ons voedingspatroon. Denk daarbij aan toepassingen zoals eiwit uit veldbonen of bietenblad in vegan aardbeienijs en vleesvervangers.

Naast de eiwittransitie draagt Cosun met haar plantaardige oplossingen ook bij aan het klimaat, een gezonde leefstijl en circulariteit.

Lees hier hoe we dit doen

Plantaardige alternatief voor yoghurt zónder bonige bijsmaak
Een plantaardig alternatief voor yoghurt maken met een neutrale smaak én met een goede structuur? Het kan dankzij de Favaboon. Uit deze duurzaam geteelde peulvrucht haalt Cosun Protein het eiwitisolaat Tendra, dat aan al deze eisen én meer kan voldoen. Celine Cantineau is applicatietechnoloog bij Cosun Protein en ontwikkelt nieuwe toepassingen met Tendra in onder andere zuivelalternatieven. We spraken Celine over haar receptuur, fermenteren en de toekomst van de favaboon in plantaardige toepassingen.
Plantaardige alternatief voor yoghurt zónder bonige bijsmaak
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Eiwitten komen we dagelijks tegen in ons voedsel. Niet alleen als voedingsstof en bouwsteen van ons lichaam, maar ook als functioneel ingrediënt in allerlei producten. Vaak zijn dit eiwitten van dierlijke oorsprong. Een kippenei-eiwit in je beslag zorgt voor een luchtige cake en wei-eiwit uit koemelk houdt een chocolademousse stabiel. Met een groeiende vraag naar plantaardige producten groeit ook de vraag naar goede plantaardige alternatieven voor functionele eiwitten. Om aan die vraag te kunnen voldoen moet er een rendabel businessmodel zijn voor de productie, van akker tot eindproduct. Binnen het project Fascinating werkt Cosun daarom aan ontwikkelingen op het gebied van het telen, winnen en verwerken van nieuwe plantaardige eiwitten.
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Voor een rendabele en duurzame akkerbouw is een vierde gewas, dat dezelfde omvang kan krijgen als graan, aardappelen en bieten, welkom. Een eiwithoudend gewas ligt voor de hand. De consumptie van minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige kan namelijk een oplossing zijn om de wereld van voldoende voeding te voorzien, zonder de bodem uit te putten en te vervuilen. Cosun werkt hiervoor samen binnen Fascinating.
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Fascinating brengt eiwitproductie naar hoger plan
Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen op de wereld gezond en genoeg eten heeft? Ook als er steeds meer mensen bijkomen en steeds minder grond en grondstoffen beschikbaar zijn? Daarvoor moet het voedingspatroon om: minder dierlijke eiwitten eten, meer plantaardige. En dan is het ook belangrijk om voor een landbouwsysteem te kiezen dat de bodem niet uitput en vervuilt.
Fascinating brengt eiwitproductie naar hoger plan
Aardbeienijs van veldbonen
Cosun Protein, een nieuwe emerging business unit van Cosun, produceert plantaardige eiwitten die kunnen worden gebruikt in voedingsmiddelen en dranken. Zo draagt het bedrijf bij aan de eiwittransitie: de verschuiving in de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige alternatieven.
Aardbeienijs van veldbonen
Eiwit uit veldbonen
De afgelopen decennia is de wereldbevolking steeds meer dierlijke eiwitten gaan eten, zoals vlees, vis, melk en eieren. Om ook in de toekomst de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en een duurzamer voedingspatroon te creëren, is een eiwittransitie noodzakelijk: minder consumptie van dierlijke eiwitten en een verschuiving naar plantaardige eiwitten. De oprichting van Cosun Protein eerder dit jaar is een belangrijke stap in deze richting.
Eiwit uit veldbonen
Landbouw van de toekomst
Veldbonen als meest kansrijke eiwitgewas, een nieuwe eitwitfabriek, experimenten met groene mest, en samenwerken om de landbouw circulair te maken. De vier grote landbouwcoöperaties van het Noorden; Cosun, Agrifirm, Avebe en FrieslandCampina  hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten om  de landbouw duurzamer en de voeding beter te maken.
Landbouw van de toekomst
Eiwit uit Bietenblad
Een procedé om eiwit uit bietenblad te halen. Dat is één van de eerste resultaten uit het Green Protein Excellence Center (GPEC), dat in 2020 startte. Petra Koenders is general manager van GPEC, een consortium van Cosun en partners BioScienZ, The Protein Brewery, HAS Hogeschool en Rabobank. Petra vertelt waarom deze broedplaats is ingericht en wat GPEC maatschappelijk en commercieel kan gaan opleveren.
Eiwit uit Bietenblad