Cosun 125 jaar

Cosun 125 jaar

Jubileumportretten

Al sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 8000 leden en tienduizenden medewerkers en toeleveranciers. Samen halen we het beste uit onze gewassen om slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties. In een reeks portretten gaan we in gesprek met onze leden en medewerkers.

Telerportret: Arwin Bos
Al sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 8000 leden en tienduizenden medewerkers en toeleveranciers. Samen halen we het beste uit onze gewassen om slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties. In een reeks portretten gaan we in gesprek met onze leden en medewerkers. Vandaag spreken we met Arwin Bos, Akkerbouwer en Voorzitter van de Raad van Beheer bij Cosun .
Telerportret: Arwin Bos
Gist vormt de plantaardige bite van morgen
Cosun Protein ontwikkelt plantaardige eiwitten die de functies van dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen kunnen vervangen. Dit gaat voornamelijk om eiwitten uit melk, eigeel en kippenei-eiwit. Cosun Protein’s veldboneneiwit Tendra zorgt in plantaardige alternatieven voor yoghurt, kaas en bakkerijproducten voor structuurvorming. Daarmee vervult het de functies van melkeiwitten en van eigeel. In de zoektocht naar een vervanger voor kippenei-eiwit investeerde Cosun in het Wageningse revyve. Deze foodtech scale-up haalt een functioneel eiwit uit gist, dat naar eigen zeggen bouwt aan de textuur van het voedsel van morgen. Lokaal gewonnen, circulair, herkenbaar en met een lage CO2-footprint.
Gist vormt de plantaardige bite van morgen
Tendra: Bouwsteen voor een actieve levensstijl
De vraag naar plantaardige alternatieven neemt toe. Ook in active nutrition, het segment gericht op consumenten met een actieve of sportieve leefstijl. Veelvoorkomende producten zijn eiwitshakes op basis van wei-eiwit uit zuivel. Deze shakes bestaan voor het grootste deel uit eiwitpoeder, waardoor de zoektocht naar een geschikt plantaardig alternatief aandacht vraagt voor zowel smaak als textuur. Ricky van Beers, Technical Sales Specialist bij Cosun Protein, ziet in Tendra een gamechanger voor plantaardige active nutrition die op beide vlakken goed scoort. We spraken hem over de kansen voor Cosun Protein’s eiwit uit veldbonen.
Tendra: Bouwsteen voor een actieve levensstijl
Plantaardig genieten dankzij samenwerking en bieten
De bereidheid om plantaardige producten te proeven is hoog bij consumenten. Des te belangijker om consumenten te overtuigen met de smaak van je producten. Aviko werkt vanuit de ‘celebrating veggie’-strategie onder andere samen met Cosun Beet Company aan nieuwe, smaakvolle plantaardige producten met Fidesse®, een ingrediënt op basis van suikerbiet. Aviko Innovation Director Willem Fijten en Sr. Product manager Snackables Manfred Keizer vertellen over de nieuwe Aviko Falafelburger en de ontwikkeling van andere plantaardige producten op basis van Fidesse®.
Plantaardig genieten dankzij samenwerking en bieten
Cosun SCO2RE+: Scope 3 in beeld
SCO2RE+ is het Cosun-brede programma om de CO2-uitstoot van de organisatie te verminderen. Het programma is hierin aanjager en verbinder binnen de organisatie om doelen te stellen, monitoren en realiseren. Over de gehele organisatie heeft Cosun het doel gesteld om de CO2-emissies in 2030 binnen scope 1 en 2 (waar o.a. directe uitstoot en inkoop van energie onder vallen) met ruim 45% te reduceren ten opzichte van 2018. Daarnaast zet Cosun in op het in kaart brengen en reduceren van de indirecte emissies, die onder scope 3 vallen. We spraken Bertram de Crom (Programmamanager Klimaat & Sustainability bij Cosun), Aizo Verdonk (Junior Sustainability Specialist bij Cosun) en Gerwin Beukhof (Duurzaamheidscoördinator bij Aviko) over de aanpak op scope 3.
Cosun SCO2RE+: Scope 3 in beeld
Plantaardig alternatief voor yoghurt zónder bonige bijsmaak
Een plantaardig alternatief voor yoghurt maken met een neutrale smaak én met een goede structuur? Het kan dankzij de Favaboon. Uit deze duurzaam geteelde peulvrucht haalt Cosun Protein het eiwitisolaat Tendra, dat aan al deze eisen én meer kan voldoen. Celine Cantineau is applicatietechnoloog bij Cosun Protein en ontwikkelt nieuwe toepassingen met Tendra in onder andere zuivelalternatieven. We spraken Celine over haar receptuur, fermenteren en de toekomst van de favaboon in plantaardige toepassingen.
Plantaardig alternatief voor yoghurt zónder bonige bijsmaak
Cosun SCO2RE+: Van klimaatambitie naar klimaatactie
SCO2RE+ is het Cosun-brede programma om de CO2-uitstoot van de organisatie te verminderen. In lijn met het Parijsakkoord en het Nederlandse Klimaatakkoord uit 2019 heeft Cosun het doel gesteld op 50% netto CO2-reductie in 2030 t.o.v. 2018 en klimaatneutraal in 2050. Met het programma SCO2RE+ komen alle inspanningen van de verschillende businessgroepen rondom energie en CO2-emissie samen onder één paraplu. Binnen Nederland, maar ook bij alle vestigingen in het buitenland. We spraken Johan Dijkstra (senior innovatiemanager bij Cosun Innovation) en Bertram de Crom (programmamanager Klimaat & Sustainability bij Cosun Innovation) over het programma.
Cosun SCO2RE+: Van klimaatambitie naar klimaatactie
HappySoaps: Samenwerken aan duurzame en plasticvrije verzorging
Producten voor je persoonlijke verzorging of het huishouden, zoals haarverzorging, zeep en wasmiddel, doen hun werk dankzij functionele ingrediënten. Deze stoffen, die bijvoorbeeld voor een betere doorkambaarheid van het haar zorgen, worden veelal geproduceerd in de petrochemische industrie, met microplastics als gevolg. Cosun Biobased Experts zet zich in om deze producten te vervangen door betere alternatieven op plantaardige basis. Eén van de innovaties van Biobased Experts, QUATIN®, heeft de weg gevonden naar producten van het merk HappySoaps. HappySoaps maakt plastic- en watervrije cosmetica. We spraken Sam van den Berg, Business Development Manager bij Cosun Biobased Experts, en Sabine Vishnudatt, Productontwikkelaar voor HappySoaps vanuit Solid Matters B.V., over microplastics, soap bars en de samenwerking tussen Biobased Experts en HappySoaps.
HappySoaps: Samenwerken aan duurzame en plasticvrije verzorging