Cosun: de plantaardige coöperatie

Royal Cosun is een toonaangevende, agrarische coöperatie. Sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. Samen ontsluiten we de volledige potentie van planten door op duurzame wijze slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties.  

We ontwikkelen voeding, voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie. Hiermee dragen we bij aan het verminderen van klimaatverandering en stimuleren we een duurzame leefstijl.

We werken samen met toeleveranciers en telers in Europa, Azië en Noord-Amerika. En met onze meer dan 4.200 medewerkers. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Duynie Group en Sensus zijn onderdeel van Cosun. Gezamenlijk realiseerden we in 2022 een jaaromzet van ruim 3 miljard euro.

Jaarverslag 2023
Cosun: de plantaardige coöperatie

Purpose

Ons doel is om de volledige potentie van planten te ontsluiten en om zo op een duurzame manier slimme oplossingen te creëren voor de huidige en toekomstige generaties.

We zitten middenin een veranderingsproces. Wij geloven dat bewust genieten van onze voedingsmiddelen bijdraagt aan het welzijn van mensen. Maar we kunnen en willen meer uit planten halen.

Wij werken nu al elke dag aan een plantaardige toekomst. Een toekomst waarin we de aarde niet uitputten, omdat innovaties op basis van planten oneindig en in principe honderd procent circulair zijn. Dat doen we samen met onze telers en andere innovatieve partners in de keten. En dat gaan we méér doen.

Purpose
Bekijk onze visiefilm
https://youtu.be/opMVRKagNWA

Ons verleden

Ons verleden

Onze business

Samen met onze business werken we dagelijks aan een duurzame toekomst. We werken op een circulaire en transparante manier en creëren slimme, plantaardige oplossingen voor huidige en toekomstige generaties.
Onze business

Aviko

Aviko is specialist in verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten. Het bedrijf hoort tot de vier grootste aardappelverwerkers ter wereld en produceert frites, gratins, aardappelspecialiteiten, appetizers en aardappelgranulaat en -vlokken voor de retail, foodservice en voedingsindustrie. Met meer dan 2.500 medewerkers en dertien productielocaties in Europa en China worden de aardappelproducten van Aviko verkocht in meer dan 110 landen over de hele wereld.

Aviko | Lekkere en makkelijke aardappelrecepten
Aviko

Cosun Beet Company

Cosun Beet Company is een van de meest efficiënte suikerbietenverwerkers in Europa. Alle componenten van de suikerbiet worden optimaal benut; er is dus geen afval. Naast suiker en suikerspecialiteiten kun je denken aan diervoeding, eiwit uit bietenblad en biobased grondstoffen. Cosun Beet Company ontwikkelt innovatieve, groene en succesvolle toepassingen met de biet als basis.

Cosun Beet Company | Efficiënte suikerbietenverwerkers
Cosun Beet Company

Cosun Biobased Experts

Opkomende business unit Cosun Biobased Experts produceert en vermarkt multifunctionele, biobased ingrediënten en creëert hiermee waarde uit Cosun’s plantaardige grondstoffen. De ingrediënten worden gebruikt in huishoudelijke reiniging, persoonlijke verzorging, waterbehandeling en vele andere industriële toepassingen. Met de ontwikkeling en productie van biobased ingrediënten wil Cosun Biobased Experts bijdragen aan de transitie van petrochemische ingrediënten naar plantaardige ingrediënten.

Cosun Biobased | Functionele ingrediënten uit planten

Cosun Protein

Cosun Protein, een groeiende business unit, creëert neutraal smakende, goed oplosbare plantaardige eiwitten, die bij uitstek geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen in voedingsmiddelen en dranken. Met de ontwikkeling en productie van hoogwaardige eiwitingrediënten wil Cosun Protein de eiwittransitie versnellen door op een klimaatvriendelijke manier bij te dragen aan de verschuiving van de consumptie van dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitbronnen.

Cosun Protein | Innovatie in plantaardige eiwitten

Duynie Group

Duynie Group is Europa’s grootste verwerker van co-producten die vrijkomen in de levensmiddelen-, dranken- en biobrandstofindustrie. Door co-producten tot producten, services en applicaties te verwerken, creëert Duynie Group nieuwe waarde voor haar leveranciers, klanten en het milieu.

Duynie Group | Specialist in verwerken co-producten
Duynie Group

Sensus

Sensus produceert en levert de innovatieve ingrediënten inuline en oligofructose, die van nature aanwezig zijn in cichoreiwortel. Deze prebiotische voedingsvezels hebben een positief effect op de gezondheid van de darmbacteriën en worden toegepast voor vezelverrijking, suiker- of vetvervanging. De ingrediënten worden onder andere verwerkt in brood, zuivel, babyvoeding, ontbijtgranen, supplementen en repen. Sensus heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië en werkt samen met klanten in meer dan 45 landen.

Sensus | Fibers for healthy and tasty food
Sensus