De papierindustrie staat in de top drie van grootste uitstoters van broeikasgassen. Papierfabrikanten zoeken daarom naar mogelijkheden om hun producten en productie milieuvriendelijker te maken. Bietenpulp toevoegen aan verse houtvezels als grondstof zorgt daarvoor.
80 procent minder CO2-uitstoot
Fred Andriessen, projectleider RD&I bij Cosun Beet Company: ”Een ton houtvezel vervangen door een ton bietenpulp scheelt 80 procent CO2-uitstoot. Bomen worden speciaal geteeld en gekapt om papier te maken, jaarlijks zo’n 2 miljard ton. Terwijl bietenpulp een restproduct uit de suikerindustrie is. Bieten groeien bovendien elk jaar opnieuw, waar een boom jaren nodig heeft om groot genoeg te worden. En bomen komen van ver, bijvoorbeeld uit Scandinavië en Zuid-Amerika. Suikerbieten groeien in Nederland, vlak bij de papierfabriek.” Bieten bevatten daarnaast geen lignine, zoals hout dat wel heeft. Deze lijmstof moet chemisch wordt verwijderd bij het maken van papier. Papierfabrikant Crown Van Gelder wil zich met bietenpapier onderscheiden en duurzame afnemers aanspreken. Fred: ”Het papier is wit, met zwarte puntjes van minieme restjes bietenschil. Herkenbaar papier, met een verhaal.”
Sterk, betaalbaar en voedselveilig
Na een periode testen, is het papier sinds twee jaar commercieel verkrijgbaar, onder de naam Crown Native. Het bevat 20 procent vezels uit bietenpulp. Daarmee is de CO2-uitstoot dus 16 procent lager dan van papier dat volledig van verse houtvezel is gemaakt.
Tom Brooijmans, directeur van Novidon: ”Een vijfde pulp bijmengen blijkt de ideale verhouding. Bietenpulp is goedkoper dan verse houtvezel, dus om economische redenen geldt ’hoe meer hoe beter’. Maar pulp houdt meer vocht vast dan hout, daarom is 20 procent het maximum. Crown Native is minstens zo goed te bedrukken en is even sterk als houtpapier van 100 procent houtvezels.”
Vorig jaar bracht Cosun Beet Company het Bright Beek Book uit op suikerbietenpapier. Winkeliers kunnen bietenpapier als inpakpapier kopen. Maar bietenpapier is vooral in gebruik voor verpakkingen. ”Het papier is ISEGA-goedgekeurd, ofwel geschikt voor gebruik als verpakking die direct in aanraking komt met voedingsmiddelen. Die kunnen er dus veilig in verpakt worden. Alle consumentenverpakkingen voor losse kristalsuiker van Van Gilse zijn bijvoorbeeld van bietenpapier”, vertelt Fred. Verpakkingen van bietenpapier zijn zo’n zeven keer opnieuw te gebruiken en daarna composteerbaar.
Tissues en recycled papier
Novidon kent de non-foodsector als leverancier van aardappelzetmeel, een restproduct uit de aardappelverwerkende industrie. Het bedrijf is onderdeel van Duynie Group, dat actief is in de circulaire verwaarding van co-producten en dat alle bietenpulp verkoopt die resteert uit de twee Nederlandse suikerfabrieken van Cosun Beet Company. Fred: ”Veel pulp wordt vergist of gaat naar de veevoederindustrie. Door innovatieprojecten te vinden zoals deze papierproductie, creëren we meerwaarde.” Het is een goed voorbeeld van hoe een oplossing die R&D heeft ontwikkeld om restproducten van Cosun Beet Company hoogwaardig opnieuw te gebruiken, zijn weg heeft gevonden naar afnemers via de specialisten van Duynie Group.
Van de 1 miljoen ton bietenpulp die Cosun jaarlijks overhoudt, gaat een klein deel naar Crown Van Gelder. De productie van bietenpapier gebeurt hier op industriële schaal.
Tom stelt: ”De afzet van wit papier kan zeker groeien. Maar voor een snellere groei onderzoeken we ook andere soorten papier.” Fred vult aan: ”We experimenteren nu met bietenpulp in tissues en keukenpapier. En in recycled papier; daar moet bietenpulp technische voordelen bieden, anders is het te duur. Het mooie is dat suikerbietenpulp het papier significant versterkt, dus dat kan zo’n voordeel zijn. Maar het kost tijd om de hele afzet- en productieketen te overtuigen en te mobiliseren.”
Bekroning
Met een aanloop van twee jaar is zo’n afzetketen bijvoorbeeld ontwikkeld voor verpakkingen van graszaad. Dat vezels uit bietenpulp als duurzame vervanging van houtvezel hoge ogen gooien, blijkt uit de bekroning met een bronzen en publieksaward bij de EUROSAC 2022 Grand Prix. De prijs werd uitgereikt aan de vijf partners die aan deze duurzame innovatie-oplossing werkten: Cosun Beet Company, Novidon, Crown Van Gelder en Fiorini die voor graszaadproducent DLF bedrukte zakken maakte van het bietenpapier.
Naast het verwaarden van restproducten zoals bietenpulp, werkt Cosun ook aan het duurzamer verwerken van suikerbieten.