Eiwittransitie

Eiwit uit Bietenblad

Een procedé om eiwit uit bietenblad te halen. Dat is één van de eerste resultaten uit het Green Protein Excellence Center (GPEC), dat in 2020 startte. Petra Koenders is general manager van GPEC, een consortium van Cosun en partners BioScienZ, The Protein Brewery, HAS Hogeschool en Rabobank. Petra vertelt waarom deze broedplaats is ingericht en wat GPEC maatschappelijk en commercieel kan gaan opleveren.
06 april 2022

‘De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van de productie van eiwit uit suikerbietenblad en de productie blijven we verfijnen. Dat is een mooie stap in de richting van onze droom: op grote schaal bieteneiwit ontwikkelen, om bijvoorbeeld in vegaburgers te gebruiken’, zegt Petra.

Waarom investeert Cosun in GPEC?

‘Cosun heeft een heldere ambitie: plantaardig, circulair en transparant zijn. Op wereldschaal ligt er een enorme uitdaging om alle mensen van voedsel te voorzien. Door de groeiende wereldbevolking neemt de behoefte aan eiwitten enorm toe. We moeten op zoek naar eiwitten die zowel gezond en voedzaam als functioneel zijn. Door dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige eiwitten, kunnen we meer mensen gezonde voeding bieden. En gebruiken we grondstoffen veel duurzamer. Met GPEC wil Cosun samen met partners die eiwittransitie versnellen.’

Wat is GPEC precies?

‘GPEC is een broedplaats voor de ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Het ondersteunt startups, scale-ups en mkb-bedrijven die in de opschalingsfase van hun project zitten. Zij kunnen hier innovaties ontwikkelen voor plantaardige eiwitten. GPEC is een samenwerking tussen Cosun, HAS Hogeschool, The Protein Brewery, BioScienZ en Rabobank.’

Waarom werkt Cosun samen met anderen in GPEC?

‘De partners binnen GPEC bieden ons ook andere ingangen en ontwikkelingen in de plantaardige eiwitmarkt. The Protein Brewery ontwikkelt proteïnes voor de levensmiddelenindustrie, met onder meer fermentatietechnologie. Studenten en docenten van HAS Hogeschool kunnen zich bekwamen in het kweken van plantaardige eiwitten. Zo wordt de opleiding verrijkt met nieuwe kennis.’

Wat is de rol van Cosun in deze broedplaats?

‘GPEC ondersteunt bedrijven die hulp kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Dat kan met diensten zijn, bijvoorbeeld door mee te denken over hoe een idee operationeel kan worden, of we kunnen adviseren bij het vouwen van een voedselveilige demo-installatie. Ook helpen we met faciliteiten. We delen laboratoria, een pilothal en een demofabriek. Bedrijven hoeven hierdoor in de eerste fases van hun ontwikkeling niet overal zelf in te investeren. Daarmee geven we ondernemers en onderzoekers die plantaardige eiwitten willen maken de ruimte om te experimenteren.’

Wat levert het op?

‘Maatschappelijk: dat we flink kunnen bijdragen aan de eiwittransitie. En daarmee aan meer en betere voeding van de wereldbevolking én aan de halvering van de CO2-uitstoot uit het Klimaatakkoord.

Commercieel: nieuwe kennismakingen in een vroeg stadium studenten en met bedrijven die ook met plantaardige eiwitten aan de slag zijn. Nieuwe kennis, nieuwe markten en mogelijkheden om reststromen meer waard te maken. We willen graag veel eiwit uit bietenblad halen en verwaarden.’

Benieuwd naar hoe Cosun nog meer bijdraagt aan de eiwittransitie? Lees dan meer over de samenwerking binnen het innovatieprogramma Fascinating!

Petra Koenders
Onze droom: op grote schaal bieteneiwit ontwikkelen voor vegaburgers”
Petra Koenders
General manager van GPEC

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X