Eiwittransitie

Gist vormt de plantaardige bite van morgen

Cosun Protein ontwikkelt plantaardige eiwitten die de functies van dierlijke eiwitten in voedingsmiddelen kunnen vervangen. Dit gaat voornamelijk om eiwitten uit melk, eigeel en kippenei-eiwit. Cosun Protein’s veldboneneiwit Tendra zorgt in plantaardige alternatieven voor yoghurt, kaas en bakkerijproducten voor structuurvorming. Daarmee vervult het de functies van melkeiwitten en van eigeel. In de zoektocht naar een vervanger voor kippenei-eiwit investeerde Cosun in het Wageningse revyve. Deze foodtech scale-up haalt een functioneel eiwit uit gist, dat naar eigen zeggen bouwt aan de textuur van het voedsel van morgen. Lokaal gewonnen, circulair, herkenbaar en met een lage CO2-footprint.
07 mei 2024

We spraken Marcel van der Vaart, Business Development en innovatie Manager bij Cosun Protein, en Cedric Verstraeten, CEO van revyve, over de kansen van het gisteiwit en de nauwe samenwerking tussen coöperatie en scale-up.   

Van algen naar gist

“Revyve is vier jaar geleden ontstaan in Wageningen”, begint Cedric. “Aanvankelijk deden we onderzoek naar gelerende eiwitten uit algen, maar dit bleek al snel een te kostbaar en complex proces.” Gist is een heel geschikt alternatief om eiwit uit te winnen, en is bovendien volop voorhanden. “Gist is in brouwerijen een bijproduct dat vaak naar veevoer gaat. Door het als functioneel eiwit te benutten hebben we een opwaardering én lokale, circulaire bron.” Het winnen van het eiwit gaat via een ‘mild’ proces, zonder chemicaliën en op lage temperatuur. “In een studie op ons proces is bewezen dat we vanuit de efficiëntie van microbiële biomassa en ons circulaire uitgangspunt een CO2-reductie van 95 procent ten opzichte van kippenei-eiwit kunnen realiseren.” 

Eeuwenoud ingrediënt

Het gisteiwit is in plantaardige producten een alternatief voor veelgebruikte additieven. Het zorgt voor gelvorming waardoor water wordt gebonden. Zo kan een krokante structuur ontstaan zoals in merengues en macarons, maar ook kan het de binding en daarmee bite in vleesvervangers creëren. Sinds de jaren 60 en 70 worden gistextracten al in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt als smaakbevorderaar in onder andere specerijenmixen en sauzen. Cedric: “Het voordeel van gist is dat het heel vertrouwd is als ingrediënt, wij spreken zelf ook van een ‘ancient ingredient’. Je herkent de geur van de bakker en van bier. Wij maken een textuur die voldoet aan de smaakbeleving die de consument zoekt, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de duurzaamheid, herkomst en herkenbaarheid van dit ingrediënt.”  

Krachten bundelen

Revyve werkt nu aan het opschalen van de productie naar meer dan honderd ton per jaar. De groei die revyve kan doormaken is te danken aan een aantal investeerders, waaronder Cosun. Marcel: “De investering past precies in de strategie van Cosun Protein. Vanuit onze ambitie om op alle mogelijke manieren dierlijke eiwitten te vervangen kijken we continu om ons heen naar kansen en mogelijke partners om deze ambitie mee invulling te geven.”   

De samenwerking gaat echter verder dan enkel een investering. Cedric: “Wat Cosun anders maakt dan een reguliere investeerder is dat het een organisatie is die zelf actief is in de voedingsmiddelenindustrie. Zij begrijpen wat er nodig is om een product in de markt te zetten en kunnen zo constructief meedenken met waar wij mee bezig zijn.” Marcel vult aan: “Als start-up of scale-up kan het moeilijk zijn om een goede productiefaciliteit en infrastructuur op te zetten. Met onze bestaande methodiek, kennis en infrastructuur kunnen we de R&D en opschaling van revyve helpen versnellen. De samenwerking straalt ook af op Cosun. We laten samen zien dat we voor een smaakvolle en innovatieve plantaardige toekomst gaan.”  

Cedric Verstraete
Wij maken een textuur die voldoet aan de smaakbeleving die de consument zoekt, zonder dat zij zich zorgen hoeven te maken over de duurzaamheid, herkomst en herkenbaarheid van dit ingrediënt.”
Cedric Verstraete
CEO revyve

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X