Eiwittransitie

Tendra: Bouwsteen voor een actieve levensstijl

De vraag naar plantaardige alternatieven neemt toe. Ook in active nutrition, het segment gericht op consumenten met een actieve of sportieve leefstijl. Veelvoorkomende producten zijn eiwitshakes op basis van wei-eiwit uit zuivel. Deze shakes bestaan voor het grootste deel uit eiwitpoeder, waardoor de zoektocht naar een geschikt plantaardig alternatief aandacht vraagt voor zowel smaak als textuur. Ricky van Beers, Technical Sales Specialist bij Cosun Protein, ziet in Tendra een gamechanger voor plantaardige active nutrition die op beide vlakken goed scoort. We spraken hem over de kansen voor Cosun Protein’s eiwit uit veldbonen.
16 april 2024

Een groeiende groep consumenten vraagt in active nutrition naar plantaardige alternatieven voor het gangbare wei-eiwit uit zuivel, ziet Ricky. “Soja is een veelgebruikt alternatief omdat het een vrij neutrale smaak heeft, ruim beschikbaar en goedkoop is. In de regel is het echter geen lokaal product. Daarmee kleeft er een hoge footprint aan, wat het voor een bewuste kiezer minder aantrekkelijk maakt. Bovendien is soja een allergeen.” Een eiwitbron van dichterbij is de erwt, maar ook dit is geen feilloos alternatief. “De erwt heeft een bonige, wat bittere smaak. Fabrikanten moeten dit maskeren door toevoeging van extra smaak- en zoetstoffen. Bovendien zorgt het eiwit voor een hoge viscositeit. Shakes worden zo snel te dik.”

Smaak op één

Juist een lekkere smaak en aangename textuur zijn essentieel bij een plantaardige eiwitshake, meent Ricky: “Mensen kiezen voor active nutrition omdat ze actiever worden. Ze gaan dan meer bewegen, anders eten en hun tijd anders indelen. Dat vraagt een grote aanpassing aan je gewoonten. Een voedingssupplement als een shake moet op de eerste plaats gewoon lekker zijn. Als de smaak van je product een extra barrière is, dan kun je het wel vergeten.”

Less is more

Cosun Protein’s plantaardige eiwit uit de veldboon, Tendra, biedt met de neutrale smaak en gunstige textuurvormende eigenschappen een kans. Ricky: “In complexe toepassingen zoals een plantaardig alternatief voor yoghurt heeft het eiwit isolaat zich al bewezen. Om de toepassing in active nutrition te toetsen hebben we een eigen shake ontwikkeld.” Door de gunstige eigenschappen van Tendra zijn hier weinig ingrediënten voor nodig. “De receptuur is eigenlijk heel eenvoudig. Er gaan een paar ingrediënten in die alleen maar gemengd hoeven te worden: eiwit, een vezel en een smaakstof.”

Topprestatie

Voor een combinatie van vezel en zoete smaak konden Ricky en zijn team terecht bij zusterbedrijf Sensus, dat vezels wint uit de cichoreiwortel. In de eiwitshake zorgt deze vezel naast een zoetere smaak voor een verzadigd gevoel en voegt het nutritionele waarde toe. “Tijdens de ontwikkeling hebben we de samenwerking gezocht met Sensus om de juiste vezel te kiezen die past bij de functionaliteit die we zochten.”

Het resultaat is een plantaardige eiwitshake die op smaak en textuur een topprestatie levert. “Wij geloven dat Tendra een gamechanger is in de active nutrition-markt. Maar smaak kun je niet op papier zetten, dat moet je proeven.” De shake wordt nu in verschillende smaken als sample toegestuurd aan leveranciers en uitgedeeld op vakbeurzen. “Als ze het eenmaal proeven, zijn ze overtuigd. Ik wacht nog op de eerste negatieve reactie”, zegt Ricky met een knipoog.

Duwtje in de rug

Naast toepassingen in eiwitshakes voorziet Ricky nog meer mogelijkheden met Tendra, zoals toepassingen in vaste voeding. “We kijken nu bijvoorbeeld ook naar eiwitrijke pannenkoeken. De schuimeigenschappen van Tendra kunnen hier goed van pas komen. Toepassing in meerdere producten biedt de consument net dat beetje extra variatie in hoe ze voldoen aan hun eiwitbehoefte. Zo kunnen we met ons product de overstap naar een plantaardig en actief dieet aantrekkelijker maken.”

Ricky van Beers
Een voedingssupplement als een eiwit shake moet op de eerste plaats gewoon lekker zijn. Als de smaak van je product een extra barrière is, dan kun je het wel vergeten.”
Ricky van Beers
Technical Sales Specialist bij Cosun Protein

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X