Eiwittransitie

Landbouw van de toekomst

Veldbonen als meest kansrijke eiwitgewas, een nieuwe eitwitfabriek, experimenten met groene mest, en samenwerken om de landbouw circulair te maken. De vier grote landbouwcoöperaties van het Noorden; Cosun, Agrifirm, Avebe en FrieslandCampina  hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten om  de landbouw duurzamer en de voeding beter te maken.
01 mei 2022

Onder de paraplu van de vorig jaar opgerichte organisatie Fascinating (Food Agro Sustainable Circular NAture Technology IN Groningen) werken Cosun, Agrifirm, Avebe en FrieslandCampina steeds meer samen bij het ontwikkelen van hun producten. Naast deze vier doen ook LTO, de RUG en kleinere (voedsel)bedrijven mee binnen Fascinating. Het doel van het Fascinating programma is werken aan de landbouw van de toekomst, onder meer door de productie op gang te brengen van hoogwaardige plantaardige eiwitten en deze aan te laten sluiten bij de behoefte van de mens.

Verduurzaming voorop

Zo’n samenwerking is niet vanzelfsprekend, maar het gemeenschappelijk belang, innoveren om de voedselvoorziening te verduurzamen, weegt zwaarder dan de bijkomende kosten en de risico’s dat een concurrent aldus een kijkje in de keuken kan nemen. Daarnaast zijn de coöperaties, apart en in samenwerking met elkaar afgelopen jaar ook met nieuwe ideeën gekomen, zoals een nieuwe eiwitfabriek, of begonnen om die uit te voeren.

Eiwitrijk én rendabel

Cosun onderzoekt binnen het project Duurzame Kansrijke, Plantaardige, Eiwitproducten welke nieuwe eiwitgewassen het meest kansrijk zijn. ,,Welke teelt het meest rendabel is, moet blijken uit de resultaten van het onderzoek naar deze gewassen”, vertelt Fascinating projectleider Meindert Jan Oostland. Dit project past binnen de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen van juli 2022. Gelet wordt op het eiwitgehalte in de plant, de voedingswaarde, maar ook de verwerkingsmogelijkheden in een fabriek en het beperken van de reststromen. En dan is er het economisch belang. Zo wordt er bekeken welke gewassen economisch gezien aantrekkelijk zijn door bepaalde eigenschappen die ze hebben, zegt Oostland: ,,Uiteindelijk gaat het om het creëren van een verdienmodel. De boer moet een goed verdienmodel hebben, maar de verwerker moet er ook van kunnen leven.”

Veldboon wint in Groningen

Op dit moment worden op vier locaties in de provincie Groningen ongeveer zestien kansrijke eiwitgewassen onderzocht, zoals veldbonen, lupine, erwten, klaver, luzerne en hennep. De boerderijen staan ieder op ander soort grond, namelijk op veenkoloniale grond (’t Kompas Valthermond), zandgrond (Kooijenburg Marwijksoord), zware klei (Ebelsheerd Nieuw-Beerta) en zavelgrond (Kollumerwaard Munnekezijl). De coöperatie heeft de eerste conclusies al getrokken, zegt programmamanager Teun van der Weg van Cosun: ,, We hebben gekeken uit welke gewassen het beste eiwit gehaald kon worden. Als je naar deze gewassen kijkt, passen veldbonen het beste in het bouwplan van de boer in deze regio’s.”

Lees meer op de website van Fascinating

 

Teun van der Weg
Veldbonen passen het beste in het bouwplan van de boer in deze regio’s”
Teun van der Weg
Programmamanager Fascinating

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X