Gezonde leefstijl

Fascinating: Nieuwe eiwitgewassen laten aansluiten op de behoefte van de mens 

Meestal wordt er naar voedselketens gekeken van boer tot bord of grond tot mond. Fascinating draait dit om: vanuit de behoefte van de mens worden plantaardige voedingsmiddelen ontwikkeld en gewassen geselecteerd die passen binnen een duurzaam en gebalanceerd voedingspatroon. In dit vierde artikel in de reeks over Fascinating kijken we vanuit een nutritioneel oogpunt naar de ontwikkeling van nieuwe eiwitgewassen en toepassingen hiervan. Harm van Baar (manager voeding en gezondheid) en Andries Olie (senior manager voeding, gezondheid en duurzaamheid) van het Cosun Nutrition Center nemen ons mee in de rol van het Cosun Nutrition Center binnen Fascinating. 
07 april 2023

Voedingskundig verantwoord

Harm van Baar is vanuit het Cosun Nutrition Center direct betrokken bij Fascinating en is verantwoordelijk voor Opgave 1: Gezonde en gebalanceerde voeding. Harm: “Zoals de naam suggereert houden wij ons binnen Opgave 1 van Fascinating bezig met voedingskundige vragen. De projectaanvragen die bij Fascinating binnenkomen toetsen wij op nutritioneel vlak en passen wij aan indien nodig.” Andries vult aan: “Wij kijken dus echt met een voedingskundige bril naar Fascinating.” De adviezen die het Cosun Nutrition Center uitbrengt binnen Fascinating zijn altijd gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Andries: “Een belangrijk uitgangspunt voor ons is dat de wetenschappelijke consensus leidend is. Binnen het Cosun Nutrition Center maken wij ook gebruik van een Wetenschappelijke Raad die ons adviseert en ondersteunt in onze wetenschappelijke activiteiten en communicatie. Hiermee borgen we de wetenschappelijke validatie van het Cosun Nutrition Center.”  

Balans in eiwitten

Eén van de gewassen die wordt verkend binnen Fascinating is de veldboon. Andries: “Een mooi gewas dat past binnen een duurzame akkerbouw, want voor de teelt van deze eiwitrijke bonen is weinig kunstmest nodig door de stikstofbindende capaciteit van de planten, die ook veel stikstof in de grond achterlaten. Ook is het watergebruik van veldbonen relatief laag. ” Een andere kans zien zij in aardappeleiwit. “Uit recent onderzoek blijkt dat aardappeleiwit een hoge kwaliteit heeft. Binnen Fascinating is projectpartner Avebe daar veel mee bezig. In de toekomst kan dit kansen bieden,” licht Andries toe.  

Nieuwe functionele eiwitten

Naast een eiwitbron kent de veldboon ook toepassingen als functioneel ingrediënt. Zo ontwikkelde Cosun Protein Fava Protein Isolate (Tendra®), een emulgator wat melkeiwit in ijs of kippenei-eiwit in mayonaise kan vervangen. Doordat de veldboon ook een goede leverancier is van veel essentiële aminozuren kan het als bijkomstig effect ook de eiwitkwaliteit van een product verbeteren. Dit is nodig omdat veel vlees- en zuivelalternatieven op de markt nutritioneel suboptimaal zijn. Hierbij is het wel van belang dat de veldbooneiwit gecombineerd wordt met plantaardige eiwitbronnen die de aminozuren bevatten waarover de veldboon minder beschikt (methionine, cysteïne en tryptofaan). 

Andries: “Een ander mooi voorbeeld is Fidesse®, gewonnen uit bietenpulp. Dit vezelrijke en caloriearme ingrediënt zorgt voor textuur en sappigheid in plantaardige alternatieven zoals vegaburgers en verhoogt het vezelgehalte. Zo kun je met nieuwe ingrediënten een bijdrage leveren aan een gezonder en meer plantaardig voedingspatroon.” 

Waarde van gewas tot eindproduct

Dat iedere partner binnen Fascinating een eigen stukje expertise inbrengt ziet Andries als een enorm voordeel: “Binnen Fascinating wordt gekeken hoe je op duurzame wijze nieuwe eiwitgewassen kunt telen en verwerken. Je hebt elkaars expertise daarin nodig om tot een optimale uitkomst te komen. De verschillende partners brengen bijvoorbeeld agronomische of procestechnologische kennis mee.” Harm vult aan: “Vanuit het Cosun Nutrition Center kijken wij met een voedingskundige blik hoe de nieuwe gewassen aansluiten op de behoefte van de mens.” Andries: “Zo kunnen we samen een belangrijke bijdragen leveren aan de eiwittransitie waar Cosun zo mooi op inspeelt, met een toekomstbestendige teelt met gewassen die dichtbij de eindgebruiker geproduceerd en verwerkt kunnen worden.” 

Harm van Baar
De projectaanvragen die bij Fascinating binnenkomen toetsen wij op nutritioneel vlak en passen wij aan indien nodig”
Harm van Baar
Manager Voeding en Gezondheid bij Cosun Nutrition Center

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X