Gezonde leefstijl

Gezondere muffins

Gezond en natuurlijk eten is in trek. En niet voor niets. Bepaalde plantaardige ingrediënten helpen nog eens extra om gezond te leven.
26 juli 2022

Cosun levert plantaardige ingrediënten waarmee voedingsmiddelenproducenten een antwoord krijgen op de groeiende vraag naar gezondere voeding. Inuline uit cichorei bijvoorbeeld. Dat kan suiker en vet vervangen én levert ook nog eens vezels die de darmgezondheid verbeteren.

‘In het schap van sommige supermarkten staan al heel wat koekjes met tien of vijftien procent minder suiker. Kijk maar eens op de etiketten; meestal met inuline. ‘En bij yoghurt met inuline ervaren consumenten een prettig mondgevoel. Zij vinden de yoghurt romiger, terwijl er minder vet in zit.’ zegt Brigitte Peters, Technical Sales Support bij Sensus, onderdeel van Cosun.

Minder suiker en vet, meer vezels

Inuline wordt gewonnen uit cichorei en is een oplosbare voedingsvezel. Het heeft een neutrale tot zoete smaak en is een vervanger voor suiker en vet. Ook prettig voor voedingsmiddelenfabrikanten: inuline toevoegen betekent prebiotische vezels toevoegen. Deze worden niet verteerd in de maag, maar in de darmen gefermenteerd. Ze hebben daardoor een positief effect op de darmflora. Een ingrediënt met verschillende positieve kwaliteiten dus.

Zoetkracht en kleur

Sensus produceert niet alleen inuline, het ondersteunt voedingsmiddelenbedrijven ook bij het kiezen van het juiste type inuline en de juiste toepassing. ‘Sommige inulinetypes hebben wel zestig procent van de zoetkracht van suiker. Maar soms is een inulinetype met een lagere zoetkracht beter, omdat de smaak van andere ingrediënten dan beter uit de verf komt. De notensmaak in hazelnootpasta of de smaak van cacao in chocolade bijvoorbeeld’, vertelt Brigitte. ‘Veel bakkerijproducten bakken donkerder door inuline. Glutenvrije producten, die vaak wat bleek blijven, krijgen met inuline een mooie goudbruine kleur. We ontwikkelen ook kant-en-klare recepten met inuline, voor muffins of cakes bijvoorbeeld. Dat geeft veel klanten een goed startpunt.’

Op de golven van trends

Steeds meer producten bevatten deze gezonde vet- en suikervervangende vezel. Inuline wordt bijvoorbeeld al toegepast in ijs, krokante muesli, graanrepen, koekjes en zuivelproducten. Brigitte: ‘Er is echt een sterke focus op minder suiker in voedingsmiddelen. En op natuurlijke suikervervangers. Met inuline kunnen fabrikanten volgen in beide trends.’

Brigitte Peters
Er is echt een sterke focus op minder suiker in voedingsmiddelen. En op natuurlijke suikervervangers. Met inuline kunnen fabrikanten volgen in beide trends”
Brigitte Peters
Technical Sales Support bij Sensus

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X