Nieuw: Plantaardig eiwit isolaat met neutrale smaak

23 november 2021
Op de FIE beurs in Frankfurt (30 november t/m 2 december 2021) introduceert Cosun, in lijn met de nieuwe strategie, een veelbelovend, nieuw product: Een eiwit isolaat uit de Fava boon. Het wordt klimaatvriendelijk geproduceerd, met een unieke combinatie van eigenschappen, waaronder een neutrale smaak, hoge oplosbaarheid en goede voedingswaarde. "Fava eiwit isolaat biedt het eiwitgehalte en de functionaliteit die nodig zijn om een hoogwaardig consumentenproduct te creëren."

Ondanks dat dit project zich in een pilotfase bevindt, zal de eerste commerciële productie van Fava eiwit isolaat eind Q1 2022 plaatsvinden. Marcel van der Vaart, Business Development Manager bij Cosun, nodigt bezoekers van de FIE uit om al veel eerder te proeven. “Want smaak is doorslaggevend voor de consument”, zegt hij.

“De marktvraag naar zuivelalternatieven groeit al jaren, maar het is ook moeilijk om aan alle wensen van de consument te voldoen. Het probleem zit hem vooral in het feit dat de meeste plantaardige eiwitten de ongelukkige reputatie hebben een boonachtige, kartonachtige smaak te hebben. Steeds meer consumenten willen plantaardige producten eten, maar als de ervaring onder verwachting is, zullen ze het product niet opnieuw kopen. Smaak komt echt op de eerste plaats.”

“Met ons Fava eiwit isolaat heeft Cosun een plantaardig eiwit ontwikkeld dat mild smaakt, zelfs bij een hogere dosering. Ook het mondgevoel werd door de testpanels als ‘zacht’ en ‘romig’ ervaren. Dat maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden eiwit aan een product toe te voegen, wat de voedingswaarde sterk ten goede komt.”

Fava garandeert clean label

Uit de testresultaten van Fava blijkt dat het eiwit isolaat niet alleen neutraal smaakt, maar ook goed scoort met een lage viscositeit en hoge oplosbaarheid. Dit vergroot de toepassingsruimte en maakt veganistische oplossingen in een breed scala aan producten mogelijk. Michiel Pronk, Sales Manager voor Fava eiwit isolaat: “Het combineren van voedingswaarde, smaak en stabiliteit in plantaardige producten zonder een significante hoeveelheid gommen en stabilisatoren toe te voegen, blijft een uitdaging. Vooral in sauzen en dressings, waar de groei achterblijft omdat het moeilijk is om met alleen plantaardige eiwitten een stabiele emulsie te bereiken. Met ons Fava eiwit isolaat zijn we erin geslaagd om de functionaliteit te leveren die nodig is om deze emulsie te maken zonder de noodzaak van extra stabilisatoren.”

Wereldwijde productie van plantaardige eiwitten is nodig

Pronk en Van der Vaart zijn niet alleen trots op hun innovatie, maar zijn ook blij dat ze met de introductie van dit Fava eiwit isolaat aan veel consumentenbehoeften kunnen voldoen. Met het vizier gericht op de eiwittransitie, zien zij dit als hard nodig. “Als we de doelstellingen van de Europese en Nationale Eiwitstrategie willen halen, moeten we ervoor zorgen dat plantaardige eiwitten zo snel mogelijk mainstream worden.”, legt Van der Vaart uit. “De marktvraag is niet het probleem, het gaat om het genereren van voldoende aanbod, waarvoor we plantaardige eiwitinitiatieven van over de hele wereld nodig hebben. Gezien de urgentie van de eiwittransitie is Fava eiwit isolaat absoluut geen proefproduct: Cosun wil de eerste volwaardige volumes – volledig geproduceerd en verwerkt in Europa – in het introductiejaar produceren en in de periode daarna snel opschalen.

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X

Media contact

Guido van Alphen
Guido van Alphen
Director Corporate Communications & Public Affairs
+31765303344