Circulariteit

Duurzame eierdoosjes uit aardappelzetmeel

Welke ingrediënten en materialen kun je opnieuw gebruiken? Daar is Cosun steeds naar op zoek. Circulair werken zorgt ervoor dat co-producten meer waarde krijgen én het is goed voor het milieu. Christiaan Oei, Commercial Manager bij Novidon, vertelt erover.
07 april 2022

Van co-product naar nieuw product

‘Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden om co-producten maximaal te verwaarden. Op die manier dragen we bij aan circulair gebruik van grondstoffen. Zo worden co-producten opnieuw gebruikt en voorkomen we verspilling. Een goed voorbeeld zijn de eierdoosjes van Rondeel. Daarin gebruikt de producent van de verpakking, PaperFoam, ons duurzame zetmeel, in plaats van zetmeel van speciaal geteelde aardappelen’, zegt Christiaan.

Nieuw leven

In een circulaire economie kun je bijna alles opnieuw gebruiken. Cosun streeft naar honderd procent circulair. De bedrijven van Cosun werken daarvoor samen. Zoals Duynie Group, die zorgt dat de co-producten van Aviko meerwaarde krijgen.

‘Bij het snijden van aardappels tot frites komt er zetmeel vrij in het proceswater. Novidon wint dit snijzetmeel terug uit het proceswater bij onder andere Aviko. Hierdoor kan Aviko een groot deel van het proceswater opnieuw gebruiken en heeft het bedrijf een lagere CO2-uitstoot. Novidon wast en droogt het zetmeel. Het zetmeel wordt vervolgens in verschillende industrieën gebruikt voor diverse toepassingen, zoals in de Rondeel-eierdoosjes van PaperFoam’, vertelt Christiaan.

Dubbel goed

PaperFoam gebruikt het duurzame zetmeel in verpakkingen die volgens een eigen technologie zijn gemaakt, van materiaal op basis van water, zetmeel en natuurlijke cellulosevezels. Niet alleen zijn die eierdoosjes gemaakt van gerecycled zetmeel, ze zijn zelf ook weer honderd procent circulair. Dubbel goed dus voor Rondeel, dat eieren maakt in bijzondere stallen: goed voor de kip, de consument, de boer én het milieu.

Christiaan Oei
Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden om co-producten maximaal te verwaarden.”
Christiaan Oei
Commercial Manager Novidon

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X