Circulariteit

‘Ik draag elke dag bij aan de biobased transitie’

Een kijkje in het Cosun Innovation Center in Dinteloord. Hier werkt Cosun R&D dagelijks aan innovatieve toepassingen van plantaardige producten. Zoals Betafib, een ingrediënt dat vervaardigd wordt uit bietenpulp en gebruikt kan worden in verzorgingsproducten zoals shampoo en crèmes.
18 oktober 2022

Testen, testen, testen

Het was haar eerste taak toen ze hier 25 jaar geleden kwam werken: de vaatwasser uitruimen. Diana Klaassen-Heshof (50) doet het nog steeds dagelijks. Niet omdat ze het zo’n leuk klusje vindt, maar omdat het een belangrijk onderdeel is van haar werk. De application specialist is altijd bezig met producten testen om te kijken of de formuleringen waar die producten uit bestaan, kloppen.

‘We proberen zoveel mogelijk de realiteit na te bootsen,’ zegt Diana terwijl ze in het non-foodlab van het Cosun Innovation Center een van de vier vaatwassers opentrekt. Ze wijst op de verschillende soorten glazen en borden die in de machine staan. ‘Porselein, plastic, tupperware: het is belangrijk dat we het vaatwasmiddel op allerlei materialen testen, zodat we alles op dezelfde manier kunnen beoordelen.’

Plantaardige non-food producten

In de afwastabletten zit CMI, een ingrediënt dat is vervaardigd met inuline uit cichoreiwortel. Het is slechts een van de vele voorbeelden van de manier waarop Cosun stoffen uit haar eigen planten haalt om ze te kunnen gebruiken in producten. In de vitrine van het non-foodlab staan ook verzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld scrub van Rituals waar suiker van Cosun Beet Company in is verwerkt. Ook wordt er in het Cosun Nutrition Center onderzoek gedaan naar plantaardige voeding in relatie tot gezondheid en duurzaamheid.

De functionaliteit van Betafib

‘Ben je een fietser? Dan vind je dit wel interessant,’ zegt Francesco Staps, Business Development Manager van Cosun Biobased Experts tijdens een rondleiding door het Innovation Center. Hij laat een flesje zien waar Tyre Sealer op staat. Het is een middeltje dat er bij een lekke band voor zorgt dat de band niet verder leegloopt. In de vloeistof is Betafib verwerkt, een ingrediënt dat wordt vervaardigd uit bietenpulp.

Dat werkt als volgt: Cosun extraheert cellulose uit de bietenpulp en maakt daar een wit poeder van, dat gebruikt kan worden om een stabiele formulering in producten te bereiken. In deze producten creëert Betafib stabiliteit: de deeltjes in crème of shampoo blijven bijvoorbeeld netjes op hun plek en ‘zakken’ niet naar beneden als een fles of potje stil blijft staan.

Vervanger van microplastics

Francesco Staps stond als product owner aan de basis van Betafib. Het avontuur begon met een aanvraag van een klant die wasmiddel en wasverzachter in één fles wilde samenvoegen, vertelt hij. ‘De parfumcapsules die normaal gesproken in wasverzachter zitten, kunnen in een wasmiddel niet functioneren. Ze gaan boven op het wasmiddel drijven in plaats van goed verdeeld door de gehele vloeistof. Daar moest dus een ingrediënt voor worden gezocht. De cellulose die die wij toen al uit bietenpulp haalden, bleek prima geschikt om die capsules te stabiliseren. Toen is het balletje gaan rollen.’

Biobased Experts richt zich met Betafib voornamelijk op personal care en home care. Klant van het eerste uur is de Spaanse wasmiddelenfabrikant Inquiba. Inmiddels zijn ook enkele andere merken overgestapt op dit natuurlijke ingrediënt. Sinds bekend is dat Betafib een goede vervanger kan zijn van microplastics, gaat het hard met het aantal aanvragen. Zeker nu Europese richtlijnen voorschrijven dat microplastics zoveel mogelijk in de ban moeten worden gedaan om het milieu te sparen. Biobased Experts is van plan een nieuwe fabriek te bouwen om Betafib op industriële schaal te kunnen produceren.

Cosun Biobased Experts

Biobased transitie

Afnemers hebben geen speciale apparatuur nodig om met Betafib te werken. Maar ze staan wel voor andere uitdagingen.  ‘Als je een ingrediënt vervangt door een ander ingrediënt, in dit geval door Betafib, dan verandert de formulering van het product,’ legt Francesco uit. ‘Je moet weer opnieuw naar het product kijken en de samenstelling van de ingrediënten veranderen. Zodat een shampoo bijvoorbeeld blijft schuimen zoals de klant gewend is, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, beleving en prijs.’

Vandaar dat lab-medewerkers als Diana constant bezig zijn producten te testen. De glazen en borden die uit de vaatwasser komen, controleert ze onder andere op kalk. De conclusies gebruikt ze om het geteste afwastablet verder door te ontwikkelen. Naast de vier vaatwassers staan in het non-foodlab ook een wasmachine. ‘We gebruiken gestandaardiseerde methodieken om de was-resultaten te beoordelen,’ legt ze uit. ‘Op basis daarvan passen we bijvoorbeeld de dosering aan, zodat er geen kleuroverdracht plaatsvindt of vuil van het ene kledingstuk op het andere terechtkomt.’

Het non-foodlab waar Diana werkt, is het startpunt voor elk nieuw proces waar een product uit beschikbaar komt. Als dat goed gaat, ontwikkelen technologen in de pilotplant het product verder door, om het uiteindelijk in de demofabriek van Cosun Biobased Experts in Roosendaal te kunnen maken.

In het Innovation Center kunnen alle businessgroepen van Cosun hun R&D laten plaatsvinden. Sensus verwerkt bijvoorbeeld inuline uit de cichoreiwortel in mueslirepen en Duynie haalt zetmeel uit de reststromen van Aviko om te gebruiken als veevoer. Naast het non-foodlab is er in het Innovation Center een proefbakkerij, een lab om vlees- en eiwitvervangers en zuivelproducten te testen en een Food demo: een enorme keuken waar bijvoorbeeld pizza’s en ijsjes worden gemaakt.

Het gebouw ademt innovatie en circulariteit. In een van de vergaderkamers staat zelfs een tafel die is vervaardigd van bietenpulp. Het is voor Diana de belangrijkste reden om bij Cosun te werken. ‘Ik mengde vroeger al allerlei stofjes door elkaar in de bakkerij van mijn ouders,’ vertelt ze. ‘Bij Cosun kan ik niet alleen mijn technische kennis toepassen, maar zie i k ook elke dag dat ik bijdraag aan de biobased transitie.’

Francesco Staps
Betafib is een goede vervanger van microplastics”
Francesco Staps
Business Development Manager Cosun Beet Company Biobased Experts

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X