Circulariteit

Warmte uit suikerbieten

‘Nederland moet efficiënter met energie omgaan en meer hernieuwbare energie gebruiken. Alleen dan halen we de klimaatdoelen van Parijs. CO2-neutraal in 2050 is het streven. Daar werken alle bedrijven van Cosun aan via het SCO2RE programma’, zegt Bertram de Crom, corporate manager Environmental Affairs van Cosun.
15 juni 2022

Bietenstaartjes

Alle stukjes bietmateriaal die tijdens het wassen van de suikerbieten worden opgevangen, de bietenstaartjes of bietenpuntjes, gaan samen met andere resten van de suikerbieten in grote vergistingsinstallaties naast de fabrieken. ‘Daarvan maken we biogas’, zegt Bertram.

Grootste producent groen gas

Bertram: ‘Het meeste van dit groen gas gaat het aardgasnet in, voor huishoudens in Nederland. Ongeveer twintig procent gebruiken we zelf, tijdens de bietencampagne, als we in het najaar de suiker uit de bieten winnen. Wij zijn een van de grootste groen gas producenten van Nederland.’

Eerste in Europa

In 2030 wil heel Cosun 35 procent minder CO2 uitstoten dan nu. In 2020 was de CO2-uitstoot van onze suikerfabrieken al veertig procent minder en gebruikten ze vijftig procent minder energie per ton suiker dan in 1990. ‘Cosun bespaart veel energie door tijdens de campagne heel zorgvuldig de geproduceerde warmte op verschillende temperatuurniveaus te gebruiken. Daarbij worden ook nieuwe technologieën toegepast, zoals thermische damprecompressie. Hergebruik van warmte gebeurt in veel Europese suikerfabrieken, maar nog niet zo efficiënt als bij ons. Wij zijn daarin zeker één van de koplopers’, vertelt Bertram.

Energiespecialisten

‘Cosun is goed op weg om klimaatneutraal te gaan opereren in de toekomst, maar ook onze bedrijven moeten nog stappen zetten. We leren veel van elkaar en kijken of we oplossingen op meer plaatsen kunnen toepassen, zoals het Cosun Solar Park. Een volgende stap die we willen nemen is het gebruik van warmtepomptechnologie. Daarmee kunnen we veel besparen op de gasconsumptie. Deze technologie passen we nu nog niet toe in ons suikerproductieproces. Gelukkig heeft Cosun een innovatiecentrum waar energiespecialisten fulltime werken aan klimaatprojecten en een helpende hand kunnen bieden.’

Bertram de Crom
CO2-neutraal in 2050. Daar werken alle bedrijven van Cosun aan”
Bertram de Crom
Corporate Manager Environmental Affairs

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X