Eiwittransitie

Eiwit uit veldbonen

De afgelopen decennia is de wereldbevolking steeds meer dierlijke eiwitten gaan eten, zoals vlees, vis, melk en eieren. Om ook in de toekomst de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en een duurzamer voedingspatroon te creëren, is een eiwittransitie noodzakelijk: minder consumptie van dierlijke eiwitten en een verschuiving naar plantaardige eiwitten. De oprichting van Cosun Protein eerder dit jaar is een belangrijke stap in deze richting.
30 mei 2022

Experts in plantaardige eiwitten

De Cosun-visie The Plant Positive Way is gebaseerd op bijna 125 jaar geschiedenis in het succesvol verwaarden van akkerbouwgewassen als suikerbieten, cichorei en aardappelen. Dankzij deze geschiedenis en ervaring heeft Cosun de expertise en technologie om efficiënt het beste uit planten te halen en ingrediënten op een duurzame en circulaire manier te produceren. De afgelopen jaren heeft Cosun veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van specifieke kennis over plantaardige eiwitten. Onderdeel van deze ontwikkeling was de acquisitie in 2018 van de Wageningse start-up GreenProtein, om zo nog meer knowhow over extractie van eiwitten uit groene bladeren te creëren en het innovatieprogramma Fascinating.

Duurzaam eiwitisolaat

Een andere belangrijke ontwikkeling is het hoogwaardige fava-eiwitisolaat: een baanbrekend product dat eerste helft 2022 op de markt is gekomen. Dit product is het resultaat van een gepatenteerde extractietechnologie en een uniek zuiveringsproces. Het is een plantaardig eiwit met een neutrale smaak en een hoge zuiverheid en oplosbaarheid. Bovendien is fava een GMO-vrij gewas, dat wereldwijd wordt geteeld en dat maar weinig water nodig heeft. Het bindt op efficiënte wijze stikstof en heeft een zeer lage CO2-voetafdruk. Daarmee is fava een gewas dat kan bijdragen aan een duurzamere toekomst en de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten in de dagelijkse voeding.

Smaakvolle oplossing

“Met ons Fava eiwit isolaat heeft Cosun een plantaardig eiwit ontwikkeld dat mild smaakt, zelfs bij een hogere dosering. Ook het mondgevoel werd door de testpanels als ‘zacht’ en ‘romig’ ervaren. Dat maakt het mogelijk om grotere hoeveelheden eiwit aan een product toe te voegen, wat de voedingswaarde sterk ten goede komt.”

 

Marcel van der Vaart
Fava eiwit isolaat biedt het eiwitgehalte en de functionaliteit die nodig zijn om een hoogwaardig consumentenproduct te creëren”
Marcel van der Vaart
Business Development Manager Cosun Protein

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X