Eiwittransitie

Focus op plantaardige eiwitten

De wereldbevolking groeit, en daarmee groeit ook het aantal monden dat we samen moeten voeden. Dat betekent dat bijvoorbeeld meer zetmeel, suikers, voedingsvezels en eiwitten nodig zullen zijn. Naast de bevolking groeit ook het belang van een gebalanceerd voedingspatroon. Een voedingspatroon dat goed is voor mens én planeet. Cosun wil daar aan bijdragen.

Eiwittransitie

Op dit moment komt ongeveer 60% van de eiwitinname in Nederland uit dierlijke bronnen, tegenover 40% uit plantaardige bronnen. Een verschuiving van deze balans naar 40% dierlijke en 60% plantaardig is goed voor de gezondheid en is daarnaast ook duurzamer. Samen met diverse andere organisaties sturen we daarom aan op een verschuiving in deze eiwitbalans: de zogenaamde eiwittransitie.

In de praktijk

Met onze kennis over innovatie van plantaardige voeding willen we de eiwittransitie versnellen. Dat doen we bijvoorbeeld binnen het project Fascinating, waarin we onderzoeken welke nieuwe eiwitgewassen het meest kansrijk en rendabel zijn om onderdeel te worden van ons voedingspatroon. Denk daarbij aan toepassingen zoals eiwit uit veldbonen of bietenblad in vegan aardbeienijs en vleesvervangers.

Naast de eiwittransitie draagt Cosun met haar plantaardige oplossingen ook bij aan het klimaat, een gezonde leefstijl en circulariteit.

Lees hier hoe we dit doen

Eiwit uit Bietenblad
Een procedé om eiwit uit bietenblad te halen. Dat is één van de eerste resultaten uit het Green Protein Excellence Center (GPEC), dat in 2020 startte. Petra Koenders is general manager van GPEC, een consortium van Cosun en partners BioScienZ, The Protein Brewery, HAS Hogeschool en Rabobank. Petra vertelt waarom deze broedplaats is ingericht en wat GPEC maatschappelijk en commercieel kan gaan opleveren.
Eiwit uit Bietenblad