Gezonde leefstijl

Een plantaardig alternatief voor kaas, van Hollandse bodem

Aardappelen en kaas: twee iconen van onze Nederlandse eetcultuur. Aviko Rixona’s nieuwste innovatie Potato Cheezz weet ze op unieke wijze te combineren door van aardappel een plantaardig alternatief voor kaas te maken. Compleet met het juiste smeltgedrag en mondgevoel. We gingen met Gerbert Dijkgraaf, Business Development Manager bij Aviko Rixona, in gesprek over dit vernieuwende concept.
18 april 2023

Plantaardige behoefte

Potato Cheezz is ontstaan vanuit de ambitie van Aviko Rixona om in te spelen op de groeiende behoefte van de consument om gezondere voeding en meer plantaardig te eten. Gerbert: “We kunnen er niet meer omheen, plant-based is booming. Plantaardige producten zijn diervriendelijk, milieuvriendelijk én passen in een gezond voedingspatroon. Deze opmars van plant-based is een enorme gamechanger voor de foodsector. In deze ontwikkeling zagen we bij Aviko Rixona de uitdaging om nóg meer toegevoegde waarde uit de aardappel te halen! Met als resultaat Potato Cheezz: een alternatief voor kaas gemaakt van aardappelen.”

Van aardappel naar plantaardige alternatief voor kaas

De productie van Potato Cheezz begint bij de keuze voor het type aardappel. Gerbert: “Als de aardappels in de fabriek aankomen, worden ze eerst gewassen en geschild. Na het schillen, snijden we de aardappelen tot plakjes die we koken. Dan komt het belangrijkste: een vleugje ‘chef’s magic’ om tot het eindproduct te komen: een 10kg blok Potato Cheezz, door producenten als ingrediënt te verwerken in allerlei lekkere warme toepassingen. Potato Cheezz is het ideale plantaardige alternatief voor kaas in fingerfood, snacks of vullingen in vleesvervangende alternatieven. Daarnaast is er een speciale Potato Cheezz-variant beschikbaar voor toepassingen op pizza of gratin”, aldus Gerbert.

Geen aardappelsmaak

De eerste reacties op het product zijn positief. Gerbert: “Als je vertelt dat Potato Cheezz van aardappel wordt gemaakt, verwacht men ook aardappel te proeven. We krijgen juist veel complimenten over de kaassmaak! Dat is leuk en geeft veel energie.” Aan Potato Cheezz wordt geen vet of zout toegevoegd. “Ook daar krijgen we positieve reacties over van mensen die onder de indruk zijn dat er geen vet aan te pas hoeft te komen, maar dat de smaak toch vol is en het product goed smelt. Precies wat je wilt bij kaas.”

Voedingskundig verantwoord

Een gezondere productsamenstelling wordt steeds belangrijker voor consumenten. Voor plantaardige producten liggen er kansen om met voedingskundig verantwoorde alternatieven zoals Potato Cheezz de nutritionele waarde te verbeteren. Aan Potato Cheezz is namelijk geen zout toegevoegd en bevat geen (verzadigd) vet. Potato Cheezz levert daarnaast slechts 110 kcal per 100 gram. Ter vergelijking, Goudse 48+ kaas bevat gemiddeld 369 kcal per 100 gram. Gerbert: “We kregen bijvoorbeeld een vraag van een producent om mee te denken over hoe een product gezonder kon worden gemaakt. Met toepassing van Potato Cheezz in plaats van een ander plantaardig alternatief wisten we samen de Nutri-Score van een D naar een B te brengen.”

Duurzaam en vertrouwd

Potato Cheezz biedt onze coöperatie de mogelijkheid om consumenten een plantaardig alternatief te bieden voor kaas dat past in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Het sluit daarbij volledig aan bij onze ambitie om alles uit de plant te halen. Voor onze telers biedt het daarnaast een nieuwe manier om hun aardappels volledig te verwaarden.

Meer lezen over Potato Cheezz van Aviko Rixona? Je leest het hier!

Gerbert Dijkgraaf
De opmars van plant-based is een enorme gamechanger voor de foodsector”
Gerbert Dijkgraaf
Business Development Manager bij Aviko Rixona

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X