Gezonde leefstijl

Fidesse® maakt de plantaardige transitie smaakvoller 

Vleesvervangers zijn here to stay, en de biet biedt een kans om deze ontwikkeling een stuk smaakvoller te maken. Uit bietenpulp, een waardevolle grondstof die vrijkomt bij de productie van suiker, ontwikkelde Cosun Beet Company Fidesse®: een vezelrijk ingrediënt dat plantaardige producten een aangename structuur en sappigheid geeft. Wij spraken twee leden van het Fidesse team, Fabian Griens (Technical Support Specialist) en Ralph van Hooijdonk (Business Development Manager) over deze nieuwe innovatie.  
30 maart 2023

Sappig, smaakvol én plantaardig

Fidesse® heeft geen kleur of smaak. Een sterke eigenschap volgens Ralph: “Fidesse® heeft een neutrale smaak. Dat is een groot voordeel, want dat betekent dat het geen bijsmaak afgeeft.” Plantaardige proteïnen zijn vaak bitter. Om dat te maskeren wordt aan vleesvervangers meestal zout toegevoegd. Fidesse® is neutraal en niet bitter van smaak waardoor het toevoegen van zout beperkt kan worden. Fabian vult aan: “De kracht van Fidesse® ligt daarnaast ook in het vermogen om water op te nemen en weer af te staan. Hierdoor kunnen producten nog sappiger worden gemaakt. Zo krijg je een sappig én smaakvol product.” 

Van pulp tot perfectie

“Het unieke aan het productieproces van Fidesse® is dat het een mild proces is, zonder chemische toepassingen,” legt Ralph uit. “De bietenpulp die overblijft na het winnen van suiker wordt gewassen, gekookt en ingevroren. Dat klinkt nu heel simpel, maar er komt natuurlijk nog wel een extra vleugje Cosun-magie bij, waardoor het product zijn bijzondere eigenschappen krijgt.” zegt hij met een knipoog. “Dit proces is door onze collega’s van Cosun R&D ontwikkeld.” Eenmaal ingevroren gaat het product richting producenten van bijvoorbeeld vleesvervangers, die het verwerken tot een product wat je in de supermarkt tegen kunt komen. 

Smaakvollere plantaardige producten

Het ingrediënt bestaat bijna volledig uit vezels. Dit kan een smaakvolle en voedzame bouwsteen zijn in plantaardige producten. Ralph: “Vleesvervangers hebben over het algemeen een droog mondgevoel. Fidesse® kan als vezelrijke ingrediënt een product sappiger maken, wat de smaakbeleving bevordert.” Fabian vult aan: “Het product zelf bevat dan wel geen eiwitten, maar doordat je een bijdrage levert aan de kwaliteit van de producten op de markt draag je ook bij aan de eiwittransitie.” Ralph: “Je kunt stellen dat we de plantaardige beweging smaakvoller maken.” 

Meer dan alleen vlees vervangen

Als het aan Ralph en Fabian ligt vindt Fidesse® uiteindelijk toepassing in meer dan alleen vleesvervangers. Ralph: “Er liggen veel mogelijkheden in het bakkerijsegment en bij zuivelvervangers, van worstenbroodjes en mayonaise tot appeltaartvulling en kwarkachtige producten. Door de neutrale smaak is het toepasbaar in zowel hartige als zoete producten. Fidesse® is een geschikte blanco bouwsteen voor producten, ook als bulkingrediënt. Doordat het ingrediënt vezelrijk is en een sappig mondgevoel creëert kun je er vet mee vervangen.” Fabian: “Combineer dat met de vezelbehoefte die er is en de relatief lage calorische waarde en je kunt met Fidesse® bijdragen aan een gezondere productsamenstelling, en wellicht een betere Nutri-Score.” 

De vraag doorgronden

Ralph denkt als Business Development Manager graag out-of-the-box om nieuwe kansen voor Fidesse® te zien. De samenwerking tussen Ralph en Fabian maakt het mogelijk om deze kansen ook waar te maken. Ralph: “Vanuit het verkennen van een kans draag ik het stokje over aan Fabian, die onze klanten ondersteunt bij productontwikkeling en doorgrondt wat ze nodig hebben.” Fabian: “De kunst is om vanuit technisch inzicht te bepalen hoe je de klant het beste kan bedienen zonder dat je enorm veel aanpassingen moet doen aan je proces. Je kunt niet voor elke klant een nieuwe fabriek bouwen, dat is niet efficiënt en niet duurzaam.”  

Suikerbieten terug in de voedselketen

Een applicatie zoals Fidesse® zorgt ervoor dat Cosun Beet Company de suikerbiet nog beter kan verwaarden. “Cosun Beet Company heeft de ambitie om de meest duurzame bietenverwerker te zijn. Het verwaarden van bietenpulp tot Fidesse® is daar een perfect voorbeeld van,” stelt Fabian. Een groot gedeelte van de bietenpulp die Cosun Beet Company produceert gaat nu nog naar veevoer, of de vergisting voor groene energie. Ook wordt het verwerkt in papier, waarin onder meer onze eigen kilopakken Van Gilse Kristalsuiker worden verpakt. “Een belangrijk streven is altijd om waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk terug de voedselketen in te brengen. Fidesse® maakt dit mogelijk.”

Binnen het innovatie-ecosysteem van Cosun wordt hard gewerkt aan het smaakvoller én gezonder maken van de plantaardige transitie. Lees bijvoorbeeld de verhalen van de Potato Cheezz van Aviko Rixona en de functionele eiwitgewassen van Fascinating.

 

Fabian Griens
Fidesse® kan als vezelrijk ingrediënt een product sappiger maken, wat de smaakbeleving bevordert”
Fabian Griens
Technical Support Specialist

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X