Aviko investeert in nieuwe fabriek Poperinge

12 september 2019
Aviko klaar voor toekomstige groei dankzij grote capaciteitsuitbreiding. Nieuwe state-of-the-art Greenfield operatie voor frites productie.

Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en specialty aardappelproducten, kondigt een grootschalige investering aan in productiecapaciteit, in Poperinge in België. Deze aankondiging volgt op de verkregen investeringsgoedkeuring door Royal Cosun, het moederbedrijf van Aviko. De investering betreft de bouw van een volledig nieuw productiebedrijf voor diepgevroren frites en aardappelvlokken voor markten in West Europa, Azië en Zuid-Amerika.

“De wereldwijde markt voor diepgevroren aardappelproducten blijft groeien met zo’n 4% per jaar. De geplande capaciteitsuitbreiding stelt ons in staat optimaal te profiteren van deze snel groeiende markt en onze ambitieuze groeidoelstellingen te realiseren”, zegt CEO Aviko Groep Ton Christiaanse. “Na zorgvuldige evaluatie van de mogelijkheden op het gebied van teelt, logistiek en de markt bleek Poperinge in het zuiden van België het meest geschikt voor capaciteitsuitbreiding”.

De nieuwe fabriek heeft een capaciteit van 175.000 ton diepgevroren frites en 11.000 ton aardappel-vlokken per jaar. Het project omvat onder meer verwerking van afvalwater, een 40 meter hoog vries-huis, de fabriek, een was- en sorteer faciliteit en productie van aardappelvlokken. In het nabijgelegen Proven, een deelgemeente van Poperinge, heeft Aviko al een fabriek met circa 275 medewerkers voor de productie van zowel diepgevroren frites als aardappelspecialiteiten. Deze fabriek zal zich volledig gaan toeleggen op de productie van aardappelspecialiteiten. De huidige productie van diepgevroren frites zal worden ondergebracht in Poperinge. Als de nieuwe fabriek volledig operationeel is, zal deze werk bieden aan circa 155 medewerkers, met inbegrip van ongeveer 45 medewerkers die vanuit Proven zullen meeverhuizen. Naar verwachting zal de productie in september 2021 kunnen starten.

Aviko streeft ernaar groei te realiseren op een duurzame en verantwoorde wijze met respect voor mens, maatschappij en milieu. Daarom krijgt duurzaamheid bij het ontwerpen, bouwen en in gebruik nemen van de nieuwe fabriek de grootst mogelijke aandacht. Dit komt onder meer tot uiting in gecombineerde energie efficiency, minimaal verlies van aardappelmateriaal, volledig hergebruik van restmaterialen en water, zonnepanelen op het dak en een vrieshuis dat gebouwd wordt volgens de BREEAM standaard, een prestigieuze beoordelingsmethode voor de duurzaamheidsprestatie van ge-bouwen.

“Met deze investering is Aviko in staat om ook op de lange termijn zijn sterke nummer 1 en nummer 2 posities in de Europese markten voor foodservice en retail-merkartikelen verder te versterken en tegelijkertijd de kansen voor aantrekkelijke en winstgevende groei overzee optimaal te benutten”, aldus Albert Markusse, CEO Cosun.

Met activiteiten in meer dan 110 landen en productielocaties in Nederland, Duitsland, België, Zweden, Polen en China behoort Aviko tot de vier grootste aardappelverwerkende producenten ter wereld. Het bedrijf maakt deel uit van Royal Cosun, een agro-industriële coöperatie en producent van producten en ingrediënten voor voeding, non-food toepassingen en de chemie met een jaaromzet van ruim 2 miljard Euro.

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X

Media contact

Guido van Alphen
Guido van Alphen
Director Corporate Communications & Public Affairs
+31765303344