Royal Cosun realiseert CO2-reductie van 5,1 miljoen kg per jaar met groenfinanciering BNP Paribas

12 oktober 2021
Royal Cosun, een internationale toonaangevende agrarische coöperatie, heeft een 10-jarig leasecontract getekend met BNP Paribas Leasing Solutions voor de financiering van ruim 28.000 zonnepanelen gelegen op het Cosun Solar Park in Puttershoek.

Het is de eerste groene financiering die Cosun afsluit en draagt bij aan de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. De groenfinanciering betreft een nieuwe leaseconstructie van BNP Paribas voor een project van ruim 28.000 zonnepanelen op een zonneweide van 7 hectare. De 7 hectare zonneweide realiseert jaarlijks een CO2-reductie van 5,1 miljoen kg en maakt onderdeel uit van het Cosun Solar Park dat in totaal 17 hectare beslaat. Per jaar wordt 9,2 miljoen kWh aan duurzame energie opgewekt, waarmee de specialiteitenfabrieken van dochterbedrijf Cosun Beet Company van groene stroom worden voorzien.

Het betreft inmiddels de derde investering in zonnepanelen die Royal Cosun de afgelopen jaren deed.  Eerder werden zonnepanelen geplaatst op het dak van het vrieshuis van dochterbedrijf Aviko in Steenderen en op het dak van het nieuwe Aviko productiebedrijf voor diepgevroren frites en aardappelvlokken in Poperinge, België. Met de investering in het inmiddels gerealiseerde zonneweide project wordt in totaal 9,2 miljoen kWh per jaar opgewekt: dit staat gelijk aan het energiegebruik van ongeveer 3250 Nederlandse huishoudens.

De leaseconstructie, ontwikkeld door BNP Paribas Leasing Solutions, is een primeur voor de financiering van zonneparken in Nederland en internationaal één van de eersten op deze schaal. Deze maatwerkoplossing biedt Royal Cosun meer flexibiliteit in financieringsmogelijkheden van de reguliere investeringen. De financiering van zonneparken is voor BNP Paribas Leasing Solutions een logische volgende stap in het uitbreiden van de mogelijkheden voor de financial lease van duurzame goederen zoals laadpalen, LED-oplossingen, E-bikes en zonnepanelen.

Hans Meeuwis, CEO van Royal Cosun: ‘We zijn verheugd dat we met BNP Paribas Leasing Solutions een op maat gemaakte financiering voor onze zonneweide hebben gerealiseerd. Dit past binnen ons streven naar maximale energie-efficiency en vergroening van energiegebruik, en helpt om onze CO2-reductie doelstellingen verder te kunnen realiseren’.

Geert Lippens, CEO van BNP Paribas Nederland: “De samenwerking met onze partner Royal Cosun sluit aan bij het streven van BNP Paribas om cliënten groene financieringsoplossingen te bieden. Het is een sprekend voorbeeld van onze One Bank-strategie: de interdisciplinaire samenwerking binnen BNP Paribas Nederland heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een klantgerichte leaseconstructie die kan worden toegevoegd aan het brede scala aan financieringsmogelijkheden die bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs.”

V.l.n.r.: David Verhasselt (BNP Paribas), Evelien Stevens (BNP Paribas), Hans Meeuwis (CEO Royal Cosun), Geert Lippens (CEO BNP Paribas Nederland) en Hans Schuil (CFO Royal Cosun).

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X

Media contact

Guido van Alphen
Guido van Alphen
Director Corporate Communications & Public Affairs
+31765303344