Gezonde leefstijl

Boost voor je darmflora

Gefermenteerde voeding en dranken zijn wereldwijd een groeiend fenomeen in het schap, met een snel toenemend rendement. De voordelen van cichoreiwortelvezel en vezelfermentatie in de dikke darm worden steeds meer erkend als heel belangrijk voor de menselijke gezondheid.
01 juni 2022

Gezonde, plantaardige voeding

Elaine Vaughan, Health Science & Regulatory Affairs Sensus, en Marcel van Boesschoten, Product Technologist SVZ, geven een inkijkje in hoe Cosun werkt aan plantaardige ingrediënten voor een gezond voedingspatroon.

‘Nu steeds meer consumenten gezond en plantaardig eten belangrijk vinden, zijn de voordelen van voedselfermentatie herontdekt,’ legt Marcel van Boesschoten uit. ‘Het is een natuurlijk conserveringsproces met levende organismen zoals melkzuurbacteriën. Fermentatietechnieken werden van oudsher gebruikt om de bewaartermijn van verse groente te verlengen. Voedselfermentatie kan de smaak, textuur en verteerbaarheid van voedsel verbeteren. Gefermenteerde voeding kan de gezondheid van mensen ten goede komen. Datzelfde geldt voor fermentatie van vezels door je eigen darmflora’, vertelt Elaine Vaughan.

Prebiotische cichorei-inuline

Binnen de Cosun-groep werkt Sensus aan onderzoek en ontwikkeling van gezonde voedingsingrediënten uit cichoreiwortels. Uit deze wortel wordt inuline gewonnen, een voedingsvezel. Inuline verrijkt voedingsproducten met vezels en kan bovendien suiker en vet vervangen. Daarnaast heeft inuline een prebiotisch effect; het stimuleert selectief de groei van nuttige darmbacteriën en hun metabolische activiteiten, terwijl ze ook gunstig zijn voor de gezondheid. De fermentatie van inuline tot organische zuren door de darmbacteriën verbetert de spijsvertering en van de darmen. Inuline draagt bij aan een normale darmfunctie door de frequentie van de ontlasting te verhogen; een geautoriseerde gezondheidsclaim van de Europese Commissie (EC).

Bovendien geeft cichoreiwortelvezel een lagere bloedglucosestijging wanneer het suiker vervangt in voedingsmiddelen, ook dit is een EC-goedgekeurde gezondheidsclaim.

Elaine: ‘Naast de invloed van darmbacteriën op een gezonde spijsvertering, is er een groeiende erkenning dat de darmbacteriën, oftewel de intestinaal microbioom, en de resulterende organische zuren belangrijke signalen zijn in het immuunsysteem. Ook lijken zij een centrale rol te spelen in de communicatie tussen de darmen en onze hersenen en zo beïnvloeden ze mogelijk onze mentale gezondheid. Cichoreiwortelvezel kan een gezonde darmflora ondersteunen en steeds meer consumenten vinden dit belangrijk.’

Gefermenteerde voeding

Lekker

SVZ heeft veel aandacht voor ingrediënten op basis van gefermenteerd fruit of groenten, bijvoorbeeld gefermenteerde rode biet. Fermentatie is interessant omdat de stofwisselingsproducten die bacteriën bij fermentatie laten vrijkomen het smaakprofiel stimuleren en gelijktijdig een effect hebben op kleur nutriënten zoals suikers.

Marcel: ‘Gefermenteerde biet gebruiken voedingsmiddelenfabrikanten onder meer in plantaardige zuiveldrankjes en smoothies. Door melkzuurbacteriën aan bieten toe te voegen, worden ze op een natuurlijke manier langer houdbaar. En, niet onbelangrijk, gefermenteerde rode biet heeft een diepe, milde smaak. Daarmee is het een waardevol ingrediënt in gezonde sappen en smoothies, maar je zou gefermenteerde biet ook kunnen gebruiken in bakkerijproducten.’

Groei

Steeds meer consumenten zijn bewust bezig met smaakvolle en gezonde voeding. Dat zien we terug in de cijfers. Het gebruik van prebiotische cichoreiwortelvezel en gefermenteerde producten blijft groeien. Met onze voedingsingrediënten van natuurlijke plantaardige bronnen en kennis van gezonde plantaardige voeding kunnen we hieraan bijdragen.

Elaine Vaughan
Cichoreiwortelvezel kan een gezonde darmflora ondersteunen en steeds meer consumenten vinden dit belangrijk”
Elaine Vaughan
Health Science & Regulatory Affairs Sensus

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X