Cosun 125 jaar

Cosun 125 jaar

Jubileumportretten

Al sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 8000 leden en tienduizenden medewerkers en toeleveranciers. Samen halen we het beste uit onze gewassen om slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties. In een reeks portretten gaan we in gesprek met onze leden en medewerkers.

Fidesse® maakt de plantaardige transitie smaakvoller 
Vleesvervangers zijn here to stay, en de biet biedt een kans om deze ontwikkeling een stuk smaakvoller te maken. Uit bietenpulp, een waardevolle grondstof die vrijkomt bij de productie van suiker, ontwikkelde Cosun Beet Company Fidesse®: een vezelrijk ingrediënt dat plantaardige producten een aangename structuur en sappigheid geeft. Wij spraken twee leden van het Fidesse team, Fabian Griens (Technical Support Specialist) en Ralph van Hooijdonk (Business Development Manager) over deze nieuwe innovatie.  
Fidesse® maakt de plantaardige transitie smaakvoller 
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Eiwitten komen we dagelijks tegen in ons voedsel. Niet alleen als voedingsstof en bouwsteen van ons lichaam, maar ook als functioneel ingrediënt in allerlei producten. Vaak zijn dit eiwitten van dierlijke oorsprong. Een kippenei-eiwit in je beslag zorgt voor een luchtige cake en wei-eiwit uit koemelk houdt een chocolademousse stabiel. Met een groeiende vraag naar plantaardige producten groeit ook de vraag naar goede plantaardige alternatieven voor functionele eiwitten. Om aan die vraag te kunnen voldoen moet er een rendabel businessmodel zijn voor de productie, van akker tot eindproduct. Binnen het project Fascinating werkt Cosun daarom aan ontwikkelingen op het gebied van het telen, winnen en verwerken van nieuwe plantaardige eiwitten.
Een rendabel businessmodel voor plantaardige eiwitten
Plantaardige voeding voor ouderen: hoe vind je de juiste balans?
In de toekomst zullen we onze eiwitten steeds meer uit plantaardige bronnen in plaats van dierlijke bronnen halen. Wat betekent deze eiwittransitie voor het voedingspatroon van ouderen? Naarmate we ouder worden, verandert namelijk de manier waarop ons lichaam eiwit verwerkt. In een webinar van Cosun Nutrition Center op 14 december gaven Dr. Jorn Trommelen en Dr. Ir. Pol Grootswagers uitleg over hoe ouderen de juiste eiwitbalans kunnen vinden binnen een plantaardig dieet.
Plantaardige voeding voor ouderen: hoe vind je de juiste balans?
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Voor een rendabele en duurzame akkerbouw is een vierde gewas, dat dezelfde omvang kan krijgen als graan, aardappelen en bieten, welkom. Een eiwithoudend gewas ligt voor de hand. De consumptie van minder dierlijke eiwitten en meer plantaardige kan namelijk een oplossing zijn om de wereld van voldoende voeding te voorzien, zonder de bodem uit te putten en te vervuilen. Cosun werkt hiervoor samen binnen Fascinating.
Samenwerking in Fascinating: ‘We komen op dezelfde boerenerven’
Fascinating brengt eiwitproductie naar hoger plan
Hoe kun je ervoor zorgen dat iedereen op de wereld gezond en genoeg eten heeft? Ook als er steeds meer mensen bijkomen en steeds minder grond en grondstoffen beschikbaar zijn? Daarvoor moet het voedingspatroon om: minder dierlijke eiwitten eten, meer plantaardige. En dan is het ook belangrijk om voor een landbouwsysteem te kiezen dat de bodem niet uitput en vervuilt.
Fascinating brengt eiwitproductie naar hoger plan
Papier uit pulp
Bietenpulp voor papier? Dan heb je papier met veel minder CO2-uitstoot en dit is net zo sterk als papier met alleen verse houtvezel. Papierfabrikant Crown van Gelder ziet in bietenpulp al een tijd een kans voor verduurzaming. Cosun R&D, Cosun Beet Company en Novidon (onderdeel van Duynie Group) maakten bietenpulp rijp voor de professionele papierproductie. Koop je in de winkel een pak Van Gilse® kristalsuiker, dan zit dat tegenwoordig in een verpakking van suikerbietenpapier.
Papier uit pulp
Organische oplossing voor chemische erfemissies
In onze artikelenserie voor Cosun Groeikracht komen boeren met bijzondere en verduurzamende initiatieven aan het woord. Vandaag: Het opvangen en organisch afbreken van afvalwater van de veldspuit, om erfemissies te reduceren.
Organische oplossing voor chemische erfemissies
Plantaardige voeding voor sporters: waar moet je op letten?
Plantaardige voeding voor sporters: waar moet je op letten?