Gezonde leefstijl

Shampoo zonder microplastics

Douchen met een goed gevoel? Dat kan met duurzame vervangers van microplastics in shampoo, lotion of douchegel. Microplastics zijn niet afbreekbaar en hopen zich op in het milieu. Ze komen zelfs in ons voedsel terecht. Cosun biedt een oplossing voor dit maatschappelijk probleem met functionele ingrediënten gemaakt uit reststromen van suikerbiet en cichoreiwortel. Deze ingrediënten hebben dezelfde functie als microplastics maar zijn wél afbreekbaar en circulair.
18 november 2022

Via je doucheputje komen schadelijke stoffen in het milieu: microplastics uit shampoo, douchegel, lotion en andere verzorgingsproducten. Deze microplastics uit aardolie breken niet helemaal af. Daardoor hopen ze zich op in de natuur. Microplastics komen voor in oppervlaktewater en zeewater, ze komen terecht in schaaldieren en vis en zelfs – via voedsel – in je eigen lijf. Microplastics zijn een grote maatschappelijke zorg. Fabrikanten willen dan ook graag verzorgingsproducten maken zonder deze aardolieproducten; ze zoeken groene vervangers.

Circulaire alternatieven

Cosun levert duurzame alternatieven voor microplastics, die gemaakt zijn uit plantaardige reststromen: functionele ingrediënten ook wel biopolymeren genoemd. Wiebe Breeuwer, Technical Sales Specialist bij Cosun Biobased Experts: “Onze functionele ingrediënten zijn plantaardig, komen van een hernieuwbare bron en zijn dus circulair. Deze ingrediënten zijn afbreekbaar, dus ze blijven niet in het milieu aanwezig. Omdat we ze maken uit reststromen, voegen we waarde toe: upcycling. Dat kenmerkt wat we doen, bij Cosun Biobased Experts: we kijken hoe we álles uit de plant kunnen gebruiken.”

De reststromen met daarin functionele ingrediënten van de plant komen voort uit de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Meer weten over hoe deze voedingsmiddelen bijdragen aan een duurzame en gezonde levensstijl? Lees het hier.

Glad haar, stralende was

Betafib®, QUATIN® en Carboxyline® zijn drie van deze functionele ingrediënten. Wat voor functie hebben ze in verzorgings- en schoonmaakproducten?

  • Betafib® is cellulose, gemaakt uit suikerbietenpulp. Dat blijft over nadat de suiker uit bieten is gehaald. Betafib® houdt huidlotion stabiel. In verzorgingsproducten met bijvoorbeeld scrubdeeltjes zorgt het voor een egale verdeling van deze deeltjes over de hele fles.
  • QUATIN® is een polymeer op basis van inuline dat Cosun wint uit cichoreiwortel. Van resten inuline die niet bruikbaar zijn voor menselijke consumptie, maakt Cosun functionele inuline, onder meer voor shampoo. Dankzij QUATIN® kam je haren gemakkelijk door en voelt schuim prettig aan. QUATIN® is voor fabrikanten van shampoos makkelijker oplosbaar in koud water, wat bijdraagt aan een lager energieverbruik.
  • Carboxyline® is gemaakt door inuline iets aan te passen. Dit biopolymeer vangt deeltjes en houd ze in oplossing. Kalk bijvoorbeeld. Daarom werkt Carboxyline® goed in vaatwassers om kalkaanslag op servies en glazen te voorkomen. Maar het voorkomt ook verkleuring van de witte was door een rode sok, omdat het onder meer vuildeeltjes wegvangt.

Van fossiel naar plantaardig

“De markt van persoonlijke verzorgings- en huishoudelijke producten zit midden in een verschuiving van aardoliederivaten naar circulaire functionele ingrediënten. Fabrikanten zijn hard op zoek naar groene oplossingen. Het kost tijd om een technologie om te bouwen die tientallen jaren is gebaseerd op fossiele producten. Maar de belangstelling is immens en we zien een kentering en snelle groei. Cosun sluit nu aan bij die non-foodmarkt”, zegt Wiebe.

Niet alleen verzorgingsproducten gaan van fossiel naar plantaardig. Zo maakt Cosun ook plastic drinkflesjes uit suikerbieten, en wordt de CO2-uitstoot gereduceerd door houtvezel te vervangen door bietenpulp bij de productie van papier.

Lokale oorsprong

“Betafib®, QUATIN® en Carboxyline® zijn er klaar voor om op te schalen om aan de groeiende vraag te voldoen. Er zijn meer aanbieders van functionele ingrediënten, maar wij zijn de enige die de hele productieketen vanaf de bron in één hand heeft. Dit geeft onze klanten leveringszekerheid. Voor Europa zijn de grondstoffen bovendien van lokale oorsprong: de bieten en cichoreiwortels groeien  binnen een straal van 300 kilometer rond onze fabrieken. Dat scheelt transport, met het bijbehorende brandstofverbruik. En een schip dat dwarsligt in het Suezkanaal? Daar hebben wij geen last van.”

Meer weten over hoe je functionele ingrediënten toepast?
Neem contact op met het team Cosun Biobased Experts.

 

Wiebe Breeuwer
Onze functionele ingrediënten blijven niet in het milieu aanwezig zoals microplastics, ze dragen bij aan de vergroening van persoonlijke verzorgings- en huishoudelijke producten”
Wiebe Breeuwer
Technical Sales Specialist, Cosun Biobased Experts

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X