Cosun 125 jaar

Cosun 125 jaar

Jubileumportretten

Al sinds 1899 verwerken we onze gewassen tot producten voor iedere dag. We zijn uitgegroeid tot een organisatie met ruim 8000 leden en tienduizenden medewerkers en toeleveranciers. Samen halen we het beste uit onze gewassen om slimme oplossingen te produceren voor huidige en toekomstige generaties. In een reeks portretten gaan we in gesprek met onze leden en medewerkers.

Boost voor je darmflora
Gefermenteerde voeding en dranken zijn wereldwijd een groeiend fenomeen in het schap, met een snel toenemend rendement. De voordelen van cichoreiwortelvezel en vezelfermentatie in de dikke darm worden steeds meer erkend als heel belangrijk voor de menselijke gezondheid.
Boost voor je darmflora
Eiwit uit veldbonen
De afgelopen decennia is de wereldbevolking steeds meer dierlijke eiwitten gaan eten, zoals vlees, vis, melk en eieren. Om ook in de toekomst de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en een duurzamer voedingspatroon te creëren, is een eiwittransitie noodzakelijk: minder consumptie van dierlijke eiwitten en een verschuiving naar plantaardige eiwitten. De oprichting van Cosun Protein eerder dit jaar is een belangrijke stap in deze richting.
Eiwit uit veldbonen
Landbouw van de toekomst
Veldbonen als meest kansrijke eiwitgewas, een nieuwe eitwitfabriek, experimenten met groene mest, en samenwerken om de landbouw circulair te maken. De vier grote landbouwcoöperaties van het Noorden; Cosun, Agrifirm, Avebe en FrieslandCampina  hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten om  de landbouw duurzamer en de voeding beter te maken.
Landbouw van de toekomst
Bitterstof tegen schimmels
Veel planten maken zelf afweerstoffen tegen ziektes. Haal je die stoffen eruit, dan kun je deze in andere gewassen gebruiken als natuurlijk gewasbeschermingsmiddel. Meer biologische en minder chemische gewasbescherming maakt teelten milieuvriendelijker.
Bitterstof tegen schimmels
Groeikracht Cosun
Voldoende veilig voedsel, plantaardige grondstoffen en een landschap waar mensen van genieten. Daar zijn telers volop mee bezig. Maar de waardering voor dat werk slinkt en de druk van regels en wetgeving neemt toe. De afstand met de burger groeit en voor een individuele teler is die kloof moeilijk te overbruggen.
Groeikracht Cosun
Duurzame eierdoosjes uit aardappelzetmeel
Welke ingrediënten en materialen kun je opnieuw gebruiken? Daar is Cosun steeds naar op zoek. Circulair werken zorgt ervoor dat co-producten meer waarde krijgen én het is goed voor het milieu. Christiaan Oei, Commercial Manager bij Novidon, vertelt erover.
Duurzame eierdoosjes uit aardappelzetmeel
Eiwit uit Bietenblad
Een procedé om eiwit uit bietenblad te halen. Dat is één van de eerste resultaten uit het Green Protein Excellence Center (GPEC), dat in 2020 startte. Petra Koenders is general manager van GPEC, een consortium van Cosun en partners BioScienZ, The Protein Brewery, HAS Hogeschool en Rabobank. Petra vertelt waarom deze broedplaats is ingericht en wat GPEC maatschappelijk en commercieel kan gaan opleveren.
Eiwit uit Bietenblad
Energieneutraal met zonnepanelen
Tien jaar geleden investeerde akkerbouwer Peter van den Hoek uit Heinenoord in zonnepanelen. Om de energievoorziening van zijn eigen akkerbouwbedrijf te verduurzamen en minder afhankelijk te worden van fossiele energie, maar ook om een extra bron van inkomsten te genereren. Daar begint hij nu de vruchten van te plukken. 
Energieneutraal met zonnepanelen