Klimaat

Schoon drinkwater door cichorei

Chemie vervangen door biologie? De maatschappij staat te trappelen. Als plantaardige grondstoffen fossiele grondstoffen vervangen, is dat goed voor het milieu en het klimaat en zijn we zekerder van onze energie- en grondstoffenaanvoer. Voor ons zijn plantaardige grondstoffen vertrouwd terrein. Al jaren weten onze onderzoekers stoffen uit planten te extraheren en aan te passen aan de vraag van consumenten, de industrie en nutsbedrijven naar milieuvriendelijke grondstoffen.
07 april 2022

5 vragen over biobased CMI

Ons biologisch antikalkmiddel CMI uit cichoreiwortel houdt bijvoorbeeld de filters van drinkwaterbedrijven schoon. Gerald van Engelen, General Manager bij Cosun Biobased Experts, geeft antwoord op vijf vragen over het biobased CMI.

 1. Wat is CMI?

  CarboxyMethyl-Inuline (CMI) wordt gemaakt van inuline uit de cichoreiwortel. De inuline wordt een klein beetje aangepast. Het is dan geen voedingsingrediënt meer, maar een biologisch antikalkmiddel. CMI voorkomt de vorming en het neerslaan van kalk en deeltjes.

 2. Hoe werkt het?

  CMI is een biologisch, milieuvriendelijk antikalkmiddel. Door een beetje CMI aan het water toe te voegen, verstoppen membranen en filters minder snel en kunnen installaties langer produceren. Dat werkt goed bij waterzuivering en bij ontzilting van drinkwater met membranen. Ook voorkomt CMI kalkaanslag in vaatwassers, wasmachines en industriële installaties.

 3. Is het veilig?

  Nou en of. CMI is biologisch afbreekbaar, onschadelijk voor mens en milieu en heeft een hoog gehalte aan hernieuwbare koolstof. Daarom geven de waterschappen toestemming om het te lozen op het oppervlaktewater. Voor water met chemische antikalkmiddelen is dat verboden.

 4. Hoe draagt CMI bij aan een betere toekomst?

  Los van het feit dat CMI een groen alternatief voor chemische antikalkmiddelen is: vruchtbare grond is schaars en moet zoveel mogelijk gebruikt worden om mensen van eten te voorzien. Voor de CMI-productie gebruiken we reststromen uit onze processen. CMI legt daarom geen extra beslag op grondwater. We halen zo bovendien zoveel mogelijk nuttige producten uit de hoge kwaliteit gewassen die onze telers leveren.

 5. Wie gebruiken CMI?

  Drinkwaterbedrijf Vitens gebruikt sinds 2009 CMI om de membranen in zijn zuiveringsinstallaties kalkvrij te houden. Inmiddels zijn meer drinkwaterbedrijven klant. Evides zet CMI in om proceswater te maken voor de industrie. Op boorplatforms is zeewater de enige waterbron; offshorebedrijven gebruiken CMI voor hun ontziltingsinstallaties. CMI wordt al lang toegepast in reinigingsmiddelen, zoals vaatwastabletten en wasmiddelen voor kleding. Door de toevoeging van CMI kunnen producenten hun reinigingsmiddelen duurzamer en plantaardig maken. De belangstelling voor CMI stijgt in rap tempo, omdat consumenten vragen naar ‘groene’ shampoos en wasmiddelen. CMI is een milieuvriendelijk, biobased, circulair product dat bijdraagt aan een duurzame plantaardige toekomst.

Benieuwd hoe onze Biobased Experts te werk gaan, en wat ze nog meer doen? Lees het hier.

 

Gerald van Engelen
CMI is biologisch afbreekbaar, onschadelijk voor mens en milieu en heeft een hoog gehalte aan hernieuwbare koolstof”
Gerald van Engelen
General Manager bij Cosun Beet Company – Biobased Experts

Blijf op de hoogte via social media

Volg ons op Linkedin

Volg ons op Facebook

Volg ons op X